V prázdných ulicích Českých Budějovic i krajině zničené kůrovcem vznikal film Spící město

13. červenec 2021

Do široké rodiny filmů, které se natáčely v jihočeské krajině, městech a obcích, přibyl nový příbuzný. Režisér Daniel Svátek, který pochází z Telče a narodil se v Dačicích, umístil do jižních Čech prakticky celý snímek Spící město.

Natáčecími lokacemi se staly České Budějovice, Jindřichův Hradec, hrad Landštejn, Kunžak, Slavonice a vůbec příroda České Kanady, kde má režisér chalupu.

Režiséra Dana Svátka jsem jako divák zaregistroval v roce 2005 snímkem Blízko nebe. Šlo o zvláštní příběh lásky k bílé dívce. Vše vypráví mladý Afričan žijící s rodinou v hotelu s názvem Blízko nebe. Jednu z hlavních rolí tu měla půvabná švédská herečka s českými kořeny Tuva Novotny.

Režisér Dan Svátek při natáčení filmu Spící město v Českých Budějovicích

Od té doby uplynulo více než 15 let. Dan Svátek mezitím zaujal mimo jiné televizním filmem Stockholmský syndrom nebo před třemi roky adaptací románu Josefa Formánka Úsměvy smutných mužů.

Čerstvý počin Spící město se dostane do kin 19. srpna. Hlavními postavami filmu i knižní předlohy spisovatele Martina Vopěnky jsou děti, které se musejí starat samy o sebe. Musí čelit nebezpečím poté, co rodiče usnou a nejsou k probuzení.

Režisér do dětských rolí obsadil své dva syny Adama a Kryštofa. „Režírovat vlastní děti je někdy náročné. Výhodou je, že je znáte, ale zase nemají problém vzdorovat, když se jim něco nelíbí,“ komentoval. Dětských herců byla ale potřeba celá řada, a tak tvůrci vyhlašovali komparzy přímo v jižních Čechách.

Náš region filmaři, s nadsázkou řečeno, vytěžili velmi široce. Sloveso vytěžili se do mého příspěvku tak trochu hodí, protože děj mimo jiné poukazuje na krajinu zasaženou kůrovcovou kalamitou. Kdo zná Českou Kanadu, třeba Dačicko, ví, jak tam lýkožrout lesy doslova zlikvidoval. Kamery filmu dále jely v centru Českých Budějovic, štáb například natáčel na Lannově třídě hořící auto a v bytě v Široké ulici.

Sourozenci Kryštof, Ema, Kristýna a Samuel mají ve filmu své spící rodiče. Maminku ztělesnila brněnská herečka Petra Bučková, která má v životopisu i mezinárodní zkušenosti. Kupříkladu hrála vedle hollywoodské hvězdy Jessicy Chastain či charismatického Němce Daniela Brühla v koprodukčním válečném dramatu Úkryt v zoo.

Tatínka si ve Spícím městě vystřihl Tomáš Měcháček, kterého budete znát jako reklamního herce ze spotů na jednu nejmenovanou banku. V dalších dospělých rolích se objeví Lenka Vychodilová spojená s Divadlem Sklep, energická Pavla Tomicová, stále více obsazovaný Ústečan Leoš Noha a jako unašečka dětí zajímavá rusovláska Martina Babišová, která nemá s premiérem nic společného, herecké ostruhy získala v Dublinu a mluví anglicky v několika přízvucích.

Spící město se rodilo zvláště v loňském koronavirovém roce. Štáb rozbalil techniku v Jindřichově Hradci, Slavonicích, Českém Rudolci nebo Kunžaku. Svým způsobem roli dostala i nemoc covid-19. „Nemohli jsme si nechat ujít prázdné ulice Českých Budějovic v době koronavirové, což velmi konvenovalo s naším tématem spícího města,“ poznamenal Daniel Svátek.

Čtěte také

Oficiální první klapka padla 14. července 2020, ale ve skutečnosti měl v tu dobu štáb za sebou několik předtáček. Už jsme hovořili o kůrovcové zkáze, na kterou se film také snaží upozornit. Dočetl jsem se, že film bude mít dobročinný dopad. Producent snímku se zavázal věnovat správcům lesů jednu korunu z každé prodané vstupenky na novou výsadbu.

„Příroda se změnila během krátké doby kvůli kůrovci, respektive kvůli těžbě dřeva. Pár týdnů před natáčením jsme si vybrali krásný potok v lese, a když jsme tam přijeli během natáčení, les tam nebyl. Byl to smutný pohled. Jakoby se krajinou prohnal tajfun. A takových míst je teď nejen v České Kanadě spousta,“ poznamenal režisér.

Na závěr uvedu, že autorem filmových melodií Spícího města je hudebník a producent Armin Effenberger, který mimo jiné spolupracoval s kapelou Mandrage nebo produkoval desku česko-americké skupiny Save The Emotion. Režie videoklipu Broken se ujal právě režisér Dan Svátek, kterému přeji, aby jeho Spící město probudilo diváky k návštěvě kin a nezpůsobilo jim insomnii neboli nespavost.

Filmu Spící město se věnuje kulturní magazín Kavárna. Dále pořad přináší rozhovor o výstavě Svět fantazie Jindry Čapka v českokrumlovských klášterech a představuje audioknihu, která vznikla podle televizního seriálu Kukačky.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.