Významné dělostřelecké cvičiště a tragédii připomíná nová naučná stezka Velký depot u Týna nad Vltavou

13. červen 2022 08:30

V Týně nad Vltavou zněly po několika staletích výstřely z děl. Za jejich zvuků u města slavnostně otevřeli novou naučnou stezku s názvem Velký depot. Ta připomíná čtyřicetihektarový výcvikový dělostřelecký areál z 18. století i tragédii, při které zemřely desítky lidí.

„Dělostřelecké cvičiště bylo založeno za vlády Marie Terezie. Po tři dekády zde dělostřelci cvičili, pravidelně zlepšovali strategii, vylepšovali své umění. Dokonce sem v roce 1753 přijela na inspekci samotná panovnice Marie Terezie se svým chotěm Františkem I.,“ připomíná vedoucí městského muzea Jiří Hladeček.

V témže roce, 20. června 1753, se na cvičišti stalo velké neštěstí. „Při přípravě výbušné směsi došlo k obrovské explozi, během níž zahynulo na místě asi 48 dělostřelců. Zbývajících zhruba 40 bylo dopraveno do Týna nad Vltavou, většina z nich také podlehla svým zraněním,“ popisuje Jiří Hladeček.

Tragédii dnes připomíná barokní sousoší Kalvárie. Jak potvrzuje vedoucí muzea, stojí na místě, kde bylo laboratorium, v němž došlo k explozi.

Dělostřelecký výcvikový tábor má podle místostarostky Týna nad Vltavou Martiny Sudové středoevropský význam. „Krásné barokní sousoší má spolu se zbytkem areálu a terénními úpravami potenciál být zapsáno jako vojenská památka na seznam památek UNESCO,“ uvádí.

Čtěte také

Nová naučná stezka návštěvníkům připomene, jak cvičiště vypadalo. Na jedné z cedulí je například zobrazena hlavní budova, která v současné době již neexistuje. „Jedná se o statek Velký depot, který sloužil zároveň jako sídlo důstojnického sboru. Tento zámeček obývali důstojníci rakouského vozatajstva,“ říká Jiří Hladeček.

Celkem nabízí stezka nazvaná Velký depot deset zastavení na čtyři kilometry dlouhé trase. „Je zde připomenuta i osobnost knížete Lichtenštejna, který byl hlavním reformátorem rakouské artilerie a stál vlastně i u zrodu tohoto cvičiště. A samozřejmě jsou na stanovištích připomenuty jednotlivé prvky toho rozsáhlého dělostřeleckého cvičiště,“ dodává vedoucí muzea.

Stezku doprovází i dobové fotografie ze sbírek místního muzea. Jedním z důležitých dokumentů je historická mapa cvičiště v detailech z roku 1767. Dělostřelecké cvičiště fungovalo u Týna nad Vltavou zhruba do konce 18. století. Potom už bylo využívané ke skladovacím účelům. Odtud vznikl název Velký depot.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související