Do přírodovědného muzea Semenec v Týně je třeba investovat miliony. Vedení města se ale zatím neshodlo na budoucím záměru

12. prosinec 2021 11:24

Existence přírodovědného muzea Semenec v Týně nad Vltavou je ohrožená. Areál patří městu, které dává provozovateli každoročně několik set tisíc korun na pokrytí základních výdajů. Obecně prospěšná společnost Semenec požaduje po vedení radnice větší investice. Jinak nemůže dál vést a vylepšovat areál. Zastupitelé se ale zatím nedohodli na konečném řešení.

„My postupnými kroky budujeme venkovní areál, aby byl atraktivní pro návštěvníky, ale není v našich silách pracovat s tou budovou,“ říká provozovatelka přírodovědného muzea Semenec Barbora Šímová.

Město řeší budoucnost Semence už od roku 2005. „Od té doby navrhujeme, jak areál využít, co by tady bylo dobré změnit. Abychom udrželi standart a mohli ho dál zvyšovat, potřebujeme se spojit, nebo lépe spolupracovat s vlastníky. Je pro nás důležité, aby se město rozhodlo, co tady chce,“ dodává Barbora Šímová.

Současné vedení vltavotýnské radnice na podzim odsouhlasilo, že město areál zatím neprodá. Nechalo vypracovat studii, která s ohledem na současný stav všech budov navrhne další možnosti využití.

Starosta Ivo Machálek má jasnou představu. „Zachovat to tak, jak to je, je nesmysl. Ty budovy jsou skutečně už na demolici. Tam se musí přidat věci, které tomu pomohou, od sportovišť až po ubytování a restauraci, aby celý ten areál sám na sebe vydělal. Druhá věc je, abychom zaměstnance neměli pod městem, protože tím pádem to nebude město nic stát,“ uvádí.

Opoziční zastupitel Karel Hladeček s vyjádřením starosty souhlasí jen částečně. „Pokud si zjistím, že to pro mě není ekonomicky výhodné, tak to pronajmu někomu jinému, ať si tam udělá restauraci, s tím nesouhlasím. Nám jde o to, aby se rozvinul potenciál areálu. Z hlediska provozu třeba víme, že to bude ztrátové, ale u kultury nemůžeme očekávat, že nám bude vydělávat. Prostě je to věc, kterou je třeba dotovat, ale je to určitá služba pro občany a do určité míry to můžeme podpořit,“ myslí si.

Studie možného využití Semence bude hotová do konce roku. Potom budou zastupitelé budoucnost tohoto oblíbeného areálu znovu projednávat.

Spustit audio

Související