Nové otáčivé hlediště v Týně bude svítit do okolí jako velká lucerna. Lidé navíc budou moci světla ovládat

18. listopad 2021 08:33

Divákům nabídne větší pohodlí, hercům zase nové možnosti. Divadelní společnost Vltavan v Týně nad Vltavou si ke svému stému výročí nadělila dárek v podobě návrhu nového otáčivého hlediště. Vytvořil ho českobudějovický ateliér A8000.

Práce vyjdou na 20 milionů korun a kapacita návštěvníků stoupne o čtyřicet míst. Plášť točny navíc pokryjí světelné čočky. Scéna tak bude sloužit jako interaktivní veřejné osvětlení parku.

„Nové otáčivé hlediště je svým způsobem prořízlý válec, který v tom průřezu skrývá jakési napětí mezi dvěma, respektive třemi světy. Jeden je samotné hlediště,“ líčí architekt Petr Jakšík z českobudějovického ateliéru A8000.

„Snažili jsme se celou tuhle část udělat takovou syrovější, proto jsme použili různé typy dřeva, které se mají vzdálit nějakému neosobnímu čistému designu. Celá ta věc se blíží nějaké chatce nebo palubě staré lodi,“ dodává.

Čtěte také

Kapacita se zvýší z 220 na 260 míst. Třešničkou návrhu jsou světelné čočky na plášti. „Otáčivé hlediště je veřejným objektem, takže jsme nechtěli, aby zůstalo jenom takovým zaseknutým kolotočem nebo prolézačkou, ale aby mělo i nějakou veřejnou funkci. Našli jsme ji právě v osvětlení. Hlediště bude fungovat i jako taková lucerna v parku. Každý, kdo si naistaluje aplikaci, bude moci ty čočky na plášti ovládat,“ popisuje architekt.

Projekt se líbí i Ivanu Sýkorovi, řediteli Divadelní společnosti Vltavan, která před otáčivým hledištěm hraje v létě představení. „Návrh spojuje naše potřeby mírného navýšení kapacity a přiklonění ke způsobu, jakým tu točnu dneska používáme. Nejsou to jen samotné sedačky, ale poskytuje to i tu možnost, že divák může mít některé scény naprosto kontaktní a některé vzdálené,“ říká.

Podle Ivana Sýkory by práce mohly v ideálním případě začít příští rok na podzim. „Do dalších pár měsíců jsme schopní vybrat dodavatele stavby. Pokud by duben přinesl peníze, myslím, že jsme schopní na podzim příštího roku zahájit výstavbu,“ uvádí.

Současné otáčivé hlediště v Týně nad Vltavou je staré přes čtyřicet let. Investice do novinky vyjde na 20 milionů korun a ochotníci chtějí na scénu sehnat dotaci.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související