Hala se zaoblenou plechovou střechou. Hluboká nad Vltavou odtajnila projekt na krytý zimní stadion

21. září 2021 12:27

Hokejisté v Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku by mohli už brzy využívat své kluziště celoročně. Radnice odtajnila hotový návrh na nový krytý zimní stadion. Vyrůst má na místě stávající ledové plochy na levém břehu řeky. Vedení města chce začít stavět už v příštím roce.

„Na malé ploše jsme co nejjednodušším způsobem komprimovali mnohostranné využití. Jestli si myslím, že je něčím unikátní, co bychom moc rádi udrželi, aby to byl jeden ze zimáků, kam když vejdete, tak máte pocit tepla, světla, transparentnosti, otevřenosti a ne toho, že vás zavřeli do ledničky,“ líčí architekt Martin Krupauer.

Na místě stávající ledové plochy má podle jeho návrhu vzniknout hala se zaoblenou plechovou střechou. „Využíváme beton, železo, sklo, ale na druhou stranu hodně pracujeme i se dřevem. Dokážeme si představit, že se vrátíme k dřevěným lavičkám, dokonce nám připadá, že k tomu sedí. Zvenku jsme se snažili pracovat s měděným plechem,“ popisuje.

Vizualizace krytého zimního stadionu, který má vyrůst v Hluboké nad Vltavou

Na Hluboké žije několik bývalých i stále aktivních hokejistů. Mnoho z nich prošlo kluzišti v zámoří. A právě oni se na architektonickém návrhu svými připomínkami podíleli. Ledová plocha má menší kanadský rozměr a hala disponuje velkým zázemím hlavně pro mládežnické kategorie.

Kromě celoročního provozu má nabídnout i multifunkční využití. Stávající nezastřešená konstrukce sportovce limituje. „Když sněží, prší, nebo hodně svítí slunce, led není kvalitní a hraje se špatně. V létě můžeme ledovou plochu rozpustit a halu využívat na konference, semináře, koncerty,“ říká hlubocký starosta Tomáš Jirsa z ODS.

Čtěte také

Stadion by měl mít podle návrhu kapacitu tisíc diváků. Odhadované náklady jsou přibližně 150 milionů korun. Město má příslib, že by halu jako své domácí působiště mohl využívat tým Vysoké školy technické a ekonomické z Českých Budějovic, který hraje celostátní univerzitní ligu.

Financování stavby má být vícezdrojové. „Mluvíme o financování z města, vysoké školy, národní sportovní agentury, možná Jihočeského kraje, možná nějakého evropského fondu,“ uvádí Tomáš Jirsa

Architektonická kancelář momentálně pracuje na podkladech pro získání stavebního povolení, tak aby se v průběhu příštího roku mohlo začít se samotnou stavbou.

Spustit audio

Související