Problém s výstavbou domova pro seniory v Týně nad Vltavou by mohla vyřešit spolupráce se soukromým sektorem

17. srpen 2021 10:30

Na jihu Čech by mohl vyrůst první domov pro seniory formou takzvaného PPP projektu. Spolupráci se soukromým sektorem zvažuje Týn nad Vltavou. Vedení města má na stavbu hotový projekt. Výstavba by ale stála přes 400 milionů korun, a to je pro město s necelými osmi tisíci obyvateli příliš nákladné.

Radnice momentálně registruje tři zájemce, kteří by domov pro seniory postavili na vlastní náklady a následně provozovali. Na jihu Čech v tomto oboru dosud nic podobným způsobem nevzniklo.

„Máme vyčleněné krásné místo na konci areálu bývalých kasáren. Sousedí s ulicí Československé armády, kudy se tam bude i projíždět a přicházet. Myslím, že tenhle prostor bude pro seniory opravdu jeden z těch luxusnějších,“ představuje starosta Týna nad Vltavou Ivo Machálek lokalitu pro stavbu domova pro seniory.

Téma se ve městě řeší zhruba poslední čtyři roky. V době těsně před koronavirovou pandemií se odhadovalo, že by výstavba vyšla na čtvrt miliardy. Teď by kvůli situaci na trhu byla ještě o něco dražší.

„Musíme brát v potaz i následné vybavení. Náš projekt počítá s osmdesáti lůžky a jedna osoba vyjde na milion korun, dalších osmdesát milionů by tedy šlo do vybavení,“ připomíná Ivo Machálek.

Čtěte také

Od letošního jara se radnici přihlásili tři zájemci, kteří by do projektu chtěli investovat. Zastupitelstvo v otázce zcela jednotné není. Starosta takovou cestu vítá. „Město by tím ušetřilo spoustu peněz. Já osobně vidím jako lepší variantu, když to postaví a provozuje soukromý subjekt a město to má právně ošetřené tak, aby to fungovalo,“ říká.

Podobná spolupráce města a soukromého sektoru v sociální oblasti by na jihu Čech vznikla úplně poprvé. Podle náměstkyně jihočeského hejtmana Lucie Kozlové by takové řešení bylo pro město nejschůdnější.

„O nabídkách, které jsou v Týně, vím. Ve všech zařízeních těchto soukromých provozovatelů jsem byla a musím říct, že kvalita péče je tam úplně stejná, jako kdyby to bylo zařízení městské nebo krajské. Když je někdo ochoten vypracovat projekt, investovat do něj a zároveň provozovat, tak je to ideální stavu,“ uvádí Lucie Kozlová.

Radnice chystá 25. srpna setkání s veřejností, na kterém chce obyvatelům vysvětlit a prezentovat všechny dostupné možnosti. O tom, jakým směrem se město ohledně stavby domova pro seniory vydá, by měli rozhodnout zastupitelé na svém zasedání 16. září.

Spustit audio

Související