Ve Strážném chtějí postavit dům pro seniory. Má být na pozemcích, kde se 20 let nic nedělo

29. červen 2020 12:07

Dvacet let leží ladem pozemky ve Strážném na Šumavě, na kterých měly vyrůst řadové domy. Vlastník stále jen prodlužuje stavební povolení. Proto městys část odkoupil a chce tu vybudovat dům pro seniory. 

„Já jsem ze Strážnýho a nerada bych se odsud stěhovala. Těším se, až bude hotový a budu mít kam jít,“ chválí plán na stavbu seniorského domu Vlasta Žižková.

Vzniknout má na místě, kde se dvacet let nic nedělo. „Ty pozemky jsou pro nás trochu zakleté, protože od roku 2000 je tam platné stavební povolení. Mělo tam vyrůst 28 rodinných domků ve čtyřech řadách, takže vlastně řadové domky,“ vypráví starostka Jiřina Kraliková.

Původně pozemky patřily obci. Protože se jí tu ale nepodařilo stavět, prodala je nakonec firmě. „Ta mezitím šla do konkurzu a převedla pozemky na další firmu, se kterou teď jednáme,“ dodává starostka.

Situace se během let změnila, o řadové domy už není takový zájem a firma v dohledné době stavět nebude. „Řadové domy už dneska nejsou pro nikoho moc zajímavé, a asi vůbec ne v Národním parku Šumava. Nicméně ta možnost, že by tady mohly vyrůst, pořád je, protože stavební povolení dodnes existuje, firma si ho pravidelně prodlužuje,“ říká Jiřina Kraliková.

Čtěte také

Obec se proto s firmou dohodla, že část pozemků odkoupí. „Díky tomu minimálně čtrnáct domů ve dvou řadách nikdy nevznikne. My ty pozemky rozparcelujeme a budeme je prodávat. Na straně, kde mělo stát sedm domů v řadě, budou tři domky,“ uvádí starostka.

Na druhé straně by pak podle ní mohl vyrůst právě dům pro seniory. „Byl by především pro seniory z našeho okolí. Spousta lidí, kteří bydlí na Šumavě, zjistí, že i když tady život není úplně jednoduchý, mají to tu moc rádi, a těžce se loučí, pokud by někam měli odejít,“ komentuje.

To potvrzuje i Vlasta Žižková. „Ve Strážným jsme od roku 1948 a opravdu nerada bych šla pryč, moc se mi tu líbí. Když jsem se dozvěděla, že chtějí stavět dům pro seniory, měla jsem radost,“ doplňuje.

Dům by obec chtěla postavit do čtyř let. Nejdřív je ale potřeba vrátit pozemky do původního stavu. „Už je to dneska strašně zarostlé, je tam takový lesík, takže všechno budeme muset vykácet a upravit, aby to vypadalo jako pozemek,“ uzavírá Jiřina Kraliková.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související