U českobudějovického sídliště Vltava má vyrůst vysokokapacitní domov pro seniory

7. červenec 2021 16:49

Nedostatek míst v oblasti sociální péče zaměřené na seniory má v celém Jihočeském kraji vyřešit nový projekt. Hejtmanství spolu s českobudějovickou radnicí chystá stavbu vysokokapacitního zařízení nedaleko sídliště Vltava v Českých Budějovicích.

V plánu je i vznik celorepublikově unikátního centra pro pacienty například s Alzheimerovou nebo Parkinsonovou chorobou. Vedení kraje teď se státem vyjednává o možnosti odkupu klíčového pozemku.

„Celý pozemek má zhruba šest tisíc čtverečních, je mezi Arpidou a Domovem pro seniory Hvízdal a uzavřela by se tím celá lokalita tak, že by byla zaměřena na sociální služby a pomoc obyvatelům,“ popisuje náměstkyně hejtmana pro sociální oblast Lucie Kozlová.

Na zmíněné ploše by kraj rád postavil centrum pro pacienty s neurodegenerativními nemocemi. Kromě Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby se jedná také například o amyotrofickou laterální nebo roztroušenou sklerózu. „Se zvyšujícím se negativním dopadem prostředí se zvyšují i počty lidí s těmito chorobami. Byla by tam i část pro hospicovou péči,“ dodává Lucie Kozlová.

Cílem Českých Budějovic je naopak v rámci tohoto projektu vytvořit zařízení, které by mohlo na čas převzít klienty z přilehlého domova pro seniory Hvízdal. Ten sídlí v zastaralých prostorách. Zároveň je ale kapacitně největší ve městě.

Čtěte také

„To zařízení by mělo u nás potenciálně nahradit část kapacit stávajícího domova pro seniory, abychom byli schopni ho rekonstruovat nebo přebudovat. Aktuálně se jedná o 300 lůžek,“ potvrzuje náměstek primátora pro sociální oblast Viktor Vojtko.

Klíčové je teď vyjednávání o převodu daného pozemku. Kraj chtěl původně žádat o bezplatný převod ze strany státu. Momentálně ale jedná spíš o odkupu. Pak by totiž podle hejtmana Martina Kuby mohl na projekt využít některé z dotačních titulů.

„Pokud se nám podaří pozemek získat, jsme připraveni okamžitě začít projektovat, to znamená klidně i na konci tohoto roku ještě uvolnit peníze na studii a zpracování projektových dokumentací,“ uvádí Martin Kuba.

Náklady na výstavbu vysokokapacitního centra se budou pohybovat v řádech stamiliónů korun. Kromě Jihočechů by ho mohli využívat i lidé ze sousedních krajů.

Spustit audio

Související