Věkový průměr obyvatel Sezimova Ústí patří k nejvyšším v zemi. Poptávka po bydlení pro seniory je velká

6. květen 2020 21:32

42 milionů korun bude stát druhá etapa výstavby domu s pečovatelskou službou v Sezimově Ústí na Táborsku. Zájem o tento druh bydlení je ve městě velký. Zhruba třicet procent obyvatel totiž tvoří lidé, kterým je víc než 65 let.

„Myslím, že průměrný věk v Sezimově je jeden z nejvyšších v České republice. Je to dáno tím, že větší část města byla osidlována až ve 40. a 50. letech, to je generace dnešních sedmdesátníků a osmdesátníků, ti tvoří víc než třetinu obyvatel města,“ potvrzuje starosta Martin Doležal.

V současné době už se staví dvě další křídla domu s pečovatelskou službou, bude zde 26 bytů. „Budou určeny pro osamělé seniory, kteří třeba bydlí ve vyšších patrech stávajících domků postavených v 50. letech. To jsou domy bez výtahů s úzkými prudkými schodišti, kde se ti lidé mohou dostat prakticky do izolace,“ uvádí starosta.

Čtěte také

Jeho slova potvrzuje i paní Marie, která v Sezimově Ústí žije přes 60 let. „Jsme rádi, že se dům s pečovatelskou službou staví, protože tady jsou samí staří lidé a nemají, kde bydlet. U všech bytů jsou schody, takže těžko chodíme,“ popisuje.

Už v rámci výstavby první etapy nechalo město vybudovat základy i pro druhou etapu. „Teď už jde jenom o tu vlastní čistou výstavbu. Udělali jsme to tak i proto, že v hlavní budově už jsou byty obsazené, a pokud bychom tady dělali nějaké složité terénní práce, kvalita života by byla výrazně snížena,“ vysvětluje starosta.

Pokud půjde vše podle plánu, první obyvatelé se do nových bytů s pečovatelskou službou nastěhují už na jaře příštího roku.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související