Městské muzeum v Týně nad Vltavou slaví 90 let. Zaměstnanci připravili speciální výstavu

9. květen 2022 15:37

Kde se v Týně nad Vltavou vzala uniforma kanadského legionáře z první světové války? Který slavný loutkář je na místním hřbitově pochovaný? Spoustu zajímavostí prozradí výstava v tamním městském muzeu, které si připomíná významné jubileum.

„Výstava vznikla k 90. výročí slavnostního otevření městského muzea, které se odehrálo na Svatovítskou pouť 19. června roku 1932,“ uvádí ředitel Jiří Hladeček.

Expozice představuje to nejzajímavější ze sbírek muzea. Nejstarší období zachycují archeologické nálezy. „To jsou nálezy z Týna nad Vltavou a okolí jako doklad toho, že osídlení na Vltavotýnsku je opravdu jedno z nejstarších v jižních Čechách,“ připomíná Jiří Hladeček.

Dále návštěvníci uvidí mimo jiné podmalby na skle, madonu s dítětem nebo loutky. „Týn nad Vltavou je spojen například s osobností patriarchy českého loutkářství Matěje Kopeckého, který je na vltavotýnském hřbitově pohřben,“ vysvětluje ředitel muzea.

Jednou ze zajímavostí je uniforma Charlese Pletky. „Karel Pletka se narodil v Albrechticích nad Vltavou v roce 1891. V mládí se vydal na cesty do zahraničí, v Americe vstoupil do vznikajícího kanadského sboru a v uniformě kanadského dobrovolníka se zapojil do bojů na západní frontě. Byl dokonce raněn, léčil se, nicméně se dožil vysokého věku. Zemřel v roce 1988 a krátce před smrtí se podíval zpět do Československa a svou uniformu a několik dokumentů věnoval městskému muzeu v Týně nad Vltavou,“ vypráví Jiří Hladeček.

Přípravu výstavy měla na starosti správkyně depozitáře Jaroslava Bromová. „Výstava obsahuje zhruba padesát exponátů. Městské muzeum má zhruba 60 tisíc inventárních čísel. Z každé sbírky bylo velmi těžké vybrat něco, co by určitým způsobem nejen zaujalo, ale také vyprávělo nějaký příběh,“ říká.

V jedné vitríně například zaujme zvláštní předmět, který na první pohled připomíná velký klíč. „To je část točitého zábradlí, které bylo v Národním divadle. Před rekonstrukcí divadla bylo zábradlí odstraněno a nikdy už se tam nevrátilo. A naše muzeum dostalo část tohoto litinového zábradlí včetně certifikátu,“ prozrazuje Jaroslava Bromová.

Výstava s názvem Muzeum 90 potrvá v Týně nad Vltavou do 22. května.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související