Marionety z 19. století i rodinná loutková divadélka představuje výstava v Jihočeském muzeu

23. březen 2022 09:25

V 19. století objížděli kočovní herci vsi s velkými marionetami. Později zase začali divadelníci bavit děti s maňásky a manekýny. Tyto a spoustu dalších zajímavostí poznáte na velké výstavě loutek v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích. Je na ní okolo 300 kousků.

„Tady je král, nějaké šlechtičny, kašpárek sedí v křesle. Za unikátní loutku bych označila vodníka, ten má detailně propracované i jednotlivé prsty na rukou,“ ukazuje první část výstavy loutek v Jihočeském muzeu kurátorka Petra Prokopcová.

„První část je věnovaná loutkám kočovných marionetářů. To jsou takové ty klasické dřevěné loutky, řezbované zpravidla z lipového dřeva, bohatě kostýmované. Jsou to loutky, se kterým jezdili kočovní loutkáři,“ dodává.

V jedné vitríně jsou ještě trikové loutky. „Někdy se jim také říká varietní loutky nebo mechanický balet. Například tady je taneček, čtyři loutky na jednom vahadle, dva taneční páry. Pokud s tím vahadlem hýbete, ony jakoby tančí,“ popisuje kurátorka.

Od tanečníků vede celkem čtrnáct provázků, ovládání tedy bylo velmi složité. „Tyto loutky vždy vystupovaly před začátkem představení nebo na konci představení a měly ukázat um toho loutkáře, co všechno se s loutkami dá dělat,“ potvrzuje Petra Prokopcová.

Druhá část výstavy v Jihočeském muzeu se věnuje rodinným divadélkům. „Máme tady loutky staré sériové výroby i loutky, které řezali tatínci pro své děti. V této části je i jedno porcelánové divadélko, pochází ze zámku v Římově a je z první poloviny 19. století. Ve sbírkách muzeí se porcelánové loutky příliš nevyskytují,“ uvádí Petra Prokopcová.

Čtěte také

Druhá polovina 20. století zase přinesla nové způsoby vodění loutek, jak ukazuje další část expozice. „Je věnovaná loutkám z českobudějovického Malého divadla. Jsou to už jiné typy, takzvané javajky, manekýni, maňásci. K tomu máme nějaké dvojrozměrné materiály, programy a třeba i čepičky Malého divadla, které si možná někteří budou pamatovat z doby, když se chodívalo do divadla na Ohradě,“ líčí kurátorka.

Expozici uzavírá dětský koutek, kde si malí návštěvníci mohou z krabičky vyndat například figurku Hloupého Honzy nebo Červené Karkulky a zahrát si libovolnou pohádku. „Mohou si také vyrobit vlastní loutky nebo si tady vybarvit obrázky,“ zve Petra Prokopcová.

Část výstavy je věnovaná také vzpomínce na významného budějovického výtvarníka, řezbáře a loutkáře Josefa Hanuše, který loni na jaře zemřel. Výstava potrvá v Jihočeském muzeu do 18. září.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související