Lebka s trubkami, kresby s rentgenem. Výtvarník Luboš Plný představuje svá díla v Alšově jihočeské galerii

27. únor 2022 08:16

Jeho díla jsou zastoupená v prestižních zahraničních galeriích. Mezi nimi je třeba i pařížské Centre Pompidou. Teď originální výtvarník Luboš Plný vystavuje své kresby a plastiky ve Wortnerově domě Alšovy jihočeské galerie v Českých Budějovicích.

„Všechno to vychází z období, kdy jsem se hlásil na Akademii výtvarných umění a nevzali mě. Měl jsem projekt, kdy jsem požádal o neexistující titul akademický model. Z toho se pak všechno odvíjelo dále, začal jsem psát deníky svého života,“ vypráví Luboš Plný.

Část expozice tvoří trojrozměrné plastiky. „Už od dětství jsem rád pracoval se dřevem a různým materiálem, tak jsem začal sbírat různé součástky jako kousky nábytku, plasty, instalatérský materiál, kosti,“ popisuje výtvarník.

Čtěte také

Luboš Plný používá při své práci i netradiční materiály. Jedno dílo například spojuje lebku jelena a instalatérské trubky. „Parohy jsem nahradil různými instalatérskými součástkami a současně jsem na ně napojil rukojeti od šroubováků a dlát,“ potvrzuje autor.

Dále jsou ve Wortnerově domě k vidění kresby a koláže. „Někdy na začátku 90. let jsem začal psát deník svého života den po dni. Každá kresba začíná dnem mého života. Pracuji s technickou tuší a technickými perkami, která se ucpávají, takže je to náročnější na čas. Na některých kresbách používám i anatomické nebo rentgenové snímky,“ dodává Luboš Plný.

Vystavil například obraz, který začal tvořit v době, kdy mu bylo přesně 21 254 dní. Do celého jeho díla se tak promítá každodenní konání. „To se v tom projevuje, ale zaznamenal jsem současně třeba i nějaká svá zdravotní vyšetření, operace nebo i narození mého syna,“ vysvětluje.

Aktuální výstava Luboše Plného ve Wortnerově domě Alšovy jihočeské galerie v Českých Budějovicích je k vidění do 24. dubna.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související