Známé postavy z Pelíšků pobavily diváky v Českém Krumlově. Ochotníci představili své divadelní pojetí oblíbeného filmu

14. březen 2022 08:06

Na slavný film Pelíšky se chodívalo do kin, prodával se na videokazetách, a teď se na něj – obvykle o Vánocích – můžeme podívat v televizi. Ochotníci z českokrumlovského seskupení Proradost ho proměnili i v divadelní představení.

A nechtěně se trefili do doby, kdy obyčejný život zase mění vojenská invaze – tentokrát ruských vojsk na Ukrajinu. I proto bylo pro herce představení v letním kině v Českém Krumlově velmi emotivní a rozhodli se, že výtěžek pošlou na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny.

„Původně jsme si Pelíšky vybrali už v roce 2020 a kvůli covidu je museli odložit. Loni v zimě jsme se  k příběhu vrátili, začali jsme zkoušet a v letošním roce hrajeme s tím, že to je tak, jak to momentálně je,“ líčí režisérka představení Irena Křížová a naráží na to, že když ochotníci plánovali Pelíšky, nemohli tušit, co se mezitím stane na Ukrajině.

„Uvažovali jsme, jestli vůbec máme to představení odehrát. Nakonec jsme se rozhodli, že ano a prostředky, které se podaří vybrat na vstupném, věnujeme na účet Červeného kříže. O to více nás to asi motivovalo, s o to větším nasazením herci hrají a je to pro ně srdeční záležitost,“ dodává.

Představení se drží filmové předlohy a dialogů. „Je to kultovní film, takže jsme chtěli hodně zachovat. Samozřejmě film a divadelní představení je něco úplně jiného, obrazy ve filmu jsou jinak poskládané než děj na jevišti, to si asi divák všimne, ale snažili jsme se zachovat opravdu hodně z toho, co je ve filmu řečeno,“ popisuje režisérka.

Jednu z hlavních postav, otce Šebka, ztvárnil Martin Kouba, který pracuje jako personální manažer. „Hraje se mi docela dobře, protože je cholerik, něco jako já,“ směje se.

Pravidelnou návštěvnicí představení v podání seskupení Proradost je Vendula Lískovcová z Českých Budějovic, která dorazila s kamarádkou i tentokrát. „Ta spontánnost, živelnost, radost ze života, z bytí vůbec, snaha dělat dobré věci, to mě na tom hodně těší. Vážím si toho času, který tomu všichni věnují, protože to není samozřejmost,“ komentuje.

Sobotní představení Pelíšku navštívilo v letním kině v Českém Krumlově zhruba tisíc lidí. Organizátoři pošlou na pomoc uprchlíkům přes 40 tisíc korun, které vybrali u vstupu.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související