I pandemie koronaviru byla tématem představení na přehlídce ochotnických divadel v Písku

30. leden 2022 12:37

Radost herců z vystoupení před publikem i nadšení diváků provázelo letošní přehlídku ochotnických divadel Stříbrný vítr v Písku. Na jevišti Divadla Pod čarou se v průběhu tří dnů představilo osm souborů z celé republiky. Témata některých her ovlivnila i pandemie koronaviru.

Hlavní protagonistka hry Modelka XXL Monika Nováková zamířila na jeviště v kostýmu břišní tanečnice. V textu se nově objevily covidové souvislosti. „Modelku hrajeme úspěšně již několik let a teď jsme ji upravili covidově, aby to odráželo dnešní dobu a aby se v tom v podstatě každý našel,“ řekla herečka.

Hlavním cílem přehlídky Stříbrný vítr bylo především pobavit a rozesmát diváky, protože humoru v době pandemie koronaviru není nikdy dost. „Pobavili jsme se například se souborem ŽAS Homole u jejich hry Lockdownův syndrom, ale máme tu třeba i Prácheňskou scénu, která hraje hru o lásce, nebo Českou Lípu, které řeší problémy ve vztazích, které mohou v té pandemii vzniknout. Je to odraz toho, co se dělo v posledních dvou letech,“ popsal hlavní organizátor Tomáš Franců.

Covid-19 ovlivnil témata přehlídky, ale naštěstí neovlivnil návštěvnost. „Současná kultura zažívá propad tak na padesát procent návštěvnosti, proto jsme velmi rádi, že jsme měli sál plný. Atmosféra byla tak skvělá, že jsem z toho měl obrovskou radost. Lidé tleskali, smáli se během hry a po představení diskutovali. Byli prostě šťastní a veselí, že jsou mezi lidmi a že jsou na tom ostrově kultury,“ pochvaloval si Tomáš Franců.

Spustit audio

Související