Hlavní plesová sezona kvůli koronaviru opět nebude. Většinu akcí organizátoři zrušili, nebo přesunuli

19. leden 2022 08:09

Pro studenty i rodiče to bývá zážitek na celý život. Maturitní plesy letos ale kvůli koronaviru v zimních měsících opět nebudou. Někde ještě organizátoři vyčkávají a přesunuli termíny na jaro. Své tradiční bály ruší i města.

V českobudějovickém Domě kultury Metropol se nebude tančit minimálně do března. „Protiepidemická opatření nám umožnila rozjet začátek sezony, uskutečnily se čtyři maturitní plesy, ale pak se nařízení zpřísnila,“ říká šéf Domu kultury Metropol Petr Holba.

„V současnosti řešíme leden a únor s tím, že přesouváme akce na jarní měsíce. Někteří uvažují o tom, že uspořádají ples až po maturitě, to znamená v červnu,“ dodává.

Na březen a duben má Metropol pár rezervovaných plesů. „Jinak to doplňujeme plesy, které měly být v prosinci, případně v lednu. Hodně se to mění, jsou z toho nešťastní studenti, kantoři i agentury, které pomáhají plesy zajišťovat. Je to všechno nejisté,“ popisuje Vlasta Horská, která má na starosti krátkodobé pronájmy.

Ještě před pandemií koronaviru hostil Metropol až 70 reprezentačních i maturitních plesů. Příjmy z těchto akcí tvoří menší část celkového obratu. „Metropol přichází zhruba o pět procent obratu tím, že nemůže organizovat plesovou sezonu jako dřív, jsou to nižší jednotky milionů,“ uvádí Petr Holba.

Čtěte také

Plesy nebude v zimě hostit ani pavilon na českobudějovickém výstavišti. „Organizátoři společenských akcí byli v loňském i letošním roce velmi opatrní, co se rezervací termínů týče. Loni se u nás konaly pouze tři výstavy, které sami pořádáme, a jedenáct externích akcí, a to až v druhé polovině roku. Letos to zatím vypadá, že výstavní a kulturní sezona odstartuje až během března, nebo dubna,“ dodává mluvčí výstaviště Michaela Čeňková.

V píseckém domě kultury byl poslední ples v listopadu. Letos už jich organizátoři zrušili, nebo přesunuli jedenáct. Několik rezervací je podle šéfa Centra kultury Písek Josefa Kašpara na březen a duben. „Teď jsem třeba mluvil s jednou paní, ta mi říkala, že by to mohli udělat, že je to malý ples, ale že se zase bojí, že lidé nepřijdou. My máme velkou kapacitu kulturního domu, tak myslím, že možná za čtrnáct dní budeme rušit i březnové akce,“ komentuje.

Podle aktuálních pravidel smí na kulturní a společenské akce maximálně sto lidí. Vstup je jen pro očkované, nebo pro ty, kteří prodělali v posledním půlroce covid.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související