Provozovatelé hromadné dopravy se chystají na omikron. Krizový scénář počítá s redukcí večerních a víkendových spojů

17. leden 2022 10:18

Covidová mutace omikron teď ve velkém zaměstnává poskytovatele hromadné dopravy v Jihočeském kraji. Vysoká nemocnost řidičů, strojvedoucích a dalšího personálu by mohla ochromit jednotlivé spoje. Dopravci proto s krajským koordinátorem JIKORD připravují různé krizové scénáře.

„Připravili jsme několik scénářů. Je jich zhruba šest podle toho, jaké závažnosti by mohla ta nemocnost dosahovat. Nicméně vzhledem k tomu, že už teď jsme pravidelně testovali, věříme tomu, že se situace nezhorší,“ uvádí mluvčí Dopravního podniku města České Budějovice Barbora Smudková.

Podle ní je aktuální nemocnost řidičů i dalšího personálu naštěstí zatím stále minimální. Vedení akciové společnosti chce ale být připravené na nejhorší. „Jedním z možných omezení, která by se dotkla provozu MHD a našich cestujících, je například zavedení prázdninového provozu. Ten umožňuje vynechat zhruba dvanáct procent spojů, na které bychom nemuseli nasazovat řidiče,“ dodává.

Čtěte také

Klidná situace je i u ostatních dopravců na území Jihočeského kraje. „Stavy jsou v současné době v pořádku na pokrytí všech spojů. Zatím pracovní neschopnost z důvodu covidu je menšinová oproti neschopnosti z jiných důvodů,“ potvrzuje manažer krajského koordinátora dopravy JIKORD Jiří Pešek.

Aktuální stav s jednotlivými poskytovateli hromadné dopravy teď JIKORD podrobně mapuje třikrát týdně. I zde jsou ve hře prázdninové jízdní řády. Případná omezení by se pravděpodobně dotkla hlavně večerních a víkendových spojů.

Všechny změny se lidé operativně dozví obratem na jednom místě. „Naše společnost to bude zveřejňovat na svých webových stránkách jikord.cz a na svém Facebooku. Aktuální informace je možné najít i na webu dopravanajihu.cz, kde je v současnosti viditelných už zhruba 85 procent spojů vedených po území Jihočeského kraje,“ popisuje Jiří Pešek.

K omezení linkové dopravy teď kvůli covidové mutaci přistoupilo hlavní město Praha nebo Středočeský kraj. Například na Českolipsku aktuálně chybí asi čtvrtina řidičů.

Spustit audio

Související