Kapacity odběrových center jihočeských nemocnic se zvýší. Čekací doba na PCR test tak bude kratší

14. leden 2022 08:11

Kapacita testovacích míst na covid-19 v Jihočeském kraji se zvýší na čtyřnásobek. Tento krok by měl pomoct lépe zvládnout možný nápor při příchodu nové vlny koronaviru. Nemocnice v Českých Budějovicích otevřela nové odběrové centrum v areálu výstaviště. Denně v něm můžou zdravotníci otestovat až dva tisíce lidí.

„V čekárně je televizní obrazovka, na které běží jako smyčka návod k odběru vzorku slin,“ ukazuje v novém odběrovém centru na výstavišti ředitel českobudějovické nemocnice Michal Šnorek.

Celý proces testování by podle něj neměl lidem zabrat více než šest minut. „Pokračují k jednomu ze sedmi registračních boxů, kde naši pracovníci provedou registraci pacienta do počítačového systému, ověří správnost jeho žádanky,“ popisuje.

U registrace také klient dostane odběrovou sadu a pokračuje k jednomu ze čtrnácti odběrových boxů. „Test provede, pokračuje ke sběrnému místu, kde odevzdává tu zkumavku, a opouští odběrové centrum,“ dodává Michal Šnorek.

Čtěte také

Na příjem většího počtu PCR testů jsou připravené i laboratoře krajské nemocnice. „Museli jsme za tímto účelem pořídit novou techniku a v traktu laboratoří přesunout některé místnosti a provozy tak, aby to logicky navazovalo na provoz laboratoře molekulární biologie a genetiky. A samozřejmě bylo potřeba vyčlenit a vyškolit příslušný personál,“ uvádí ředitel.

Navýšení testovacích kapacit se ale nebude týkat jen Českých Budějovic. „Testovací kapacity jsou v tuto chvíli kolem 3500 testů za den a my jsme připraveni je během pár dnů navýšit až k dvanácti tisícům. My je téměř zčtyřnásobíme. Chceme být připraveni na tu největší zátěž,“ potvrzuje jihočeský hejtman Martin Kuba.

Od pátku už nefunguje odběrové místo u českobudějovické nemocnice. Testovací centrum na výstavišti bude zatím v provozu šest dnů v týdnu od 7 do 13 hodin. Vedení kraje předpokládá, že by mělo být otevřené přibližně dva měsíce.

Spustit audio

Související