Očkování proti covidu je rozhodně bezpečnější než nákaza, zdůrazňuje mikrobioložka Věra Kůrková

15. únor 2022

V našem těle je o řád víc cizorodých mikroorganismů než vlastních buněk. Kdybychom zvážili mikroflóru, která žije především ve střevech, činilo by to zhruba kilo a půl. „Zbavit se tohoto obyvatelstva by ale bylo pro naše tělo smrtící,“ říká primářka oddělení mikrobiologie nemocnice v Písku Věra Kůrková.

Bakterie za nás totiž odvádějí spoustu práce a mimo jiné nás chrání. Posilují naši, dnes tolik skloňovanou, imunitu.

„Mikroorganismy, které máme v těle, se čas od času dostanou tam, kam nemají. A v ten moment začnou vlastně stimulovat naši imunitu, která je takovým hlídacím psem. Dorážejí na ni a imunita se trénuje,“ vysvětluje lékařka.

Musíme si podle ní chtě nechtě přiznat, že příroda s námi nepočítá. „Jakmile člověk překročí důchodový věk, tak příroda už s námi nepočítá a musíme imunitu trénovat,“ dodává.

Je tedy dobré se před podněty zcela neuzavírat. „Viděli jsme to v posledním roce. Nejprve byli lidé ještě celkem zvyklí dodržovat určité protiepidemické návyky a nosili respirátory a roušky. V létě se situace docela rozvolnila a s podzimem obrovsky narostla nemocnost. Přibyla různá akutní respirační onemocnění necovidového charakteru, protože imunita se přestala trénovat tím, jak jsme nosili roušky,“ popisuje.

Čtěte také

Věra Kůrková k posilování imunity rozhodně doporučuje i očkování. „Každé očkování je pro organismus trénink, jakékoliv očkování, protože tu imunitu probere k životu,“ zdůrazňuje.

Očkování proti koronaviru je podle ní zároveň bezpečnější cestou, než se přímo nakazit covidem. „Očkování je velmi žádoucí, protože tak do sebe dostaneme definované množství té látky. Když trénujeme imunitu divoce nákazou, tak nevíme, jak tělo zareaguje a kolik té nálože do sebe dostaneme,“ vysvětluje.

Mikrobiologické oddělení Věry Kůrkové zkoumá v písecké nemocnici i úroveň protilátek proti covidu u pacientů a také stav imunity, včetně pravděpodobné reakce organismu na koronavirus. Jak totiž lékařka dodává, i tělo s nepatrným množstvím protilátek se dokáže koronaviru velmi dobře ubránit, ale také to může být naopak. Tato dvě vyšetření proto doporučuje hlavně lidem, kteří váhají s očkováním.

Celý rozhovor s mikrobioložkou Věrou Kůrkovou o mikroorganismech v našem těle, imunitě a nákaze koronavirem si poslechněte v magazínu Zdravíčko.

Spustit audio

Související