Když se covid spojí s cukrovkou, je to velmi nebezpečné, varuje lékař

23. listopad 2021

Dnes už je známým faktem, že koronavirus zvlášť ohrožuje lidi s diabetem. Loni v České republice zemřelo o deset tisíc diabetiků víc než v jiné roky. Proč je zrovna kombinace covidu a cukrovky tak výbušná? V magazínu Zdravíčko odpovídá Tomáš Hauer, internista a cévní specialista Lékařského domu Géčko v Českých Budějovicích.

„Podstata spočívá v tom, že cukrovka není jen zvýšená hladina krevního cukru, ale velmi komplexní metabolické onemocnění, s nímž se pojí celá řada dalších, často skrytých věcí,“ připomíná.

Diabetici mají velmi často vysoký tlak a krevní tuky, jsou obézní. „Tato kombinace faktorů spolu s cukrovkou vede k tomu, že se u nich rozvíjí celá řada chorob srdečního, cévního a plicního aparátu. Když se pak ještě dostaví infekce covidem-19, tak celý ten komplex problémů spojených s cukrovkou vede k těžkému průběhu,“ říká lékař Tomáš Hauer.

Covid stejně jako cukrovka negativně ovlivňuje stav cév. „Covid v cévách vyvolává trombotické změny, krevní sraženiny. Cukrovka nezpůsobuje přímo tyto akutní trombotické uzávěry, ale stojí za celou řadou chronických změn, typicky na tepnách uvnitř mozku, na srdečních tepnách a také na tepnách dolních končetin,“ připomíná lékař.

Čtěte také

Diabetici tedy mají v cévách řadu zúžení. Když se k onemocnění přidá covid, pravděpodobně způsobí krevní sraženiny v cévách, které jsou již postiženy právě při cukrovce. „Snadněji pak vznikají cévní uzávěry, které vedou k dramatickým defektům, ztrátám končetin, změnám na srdci, infarktu nebo cévním mozkovým příhodám,“ uvádí Tomáš Hauer.

Lékaři užívají termíny diabetická noha a covidová noha. Jejich významy se však podle Tomáše Hauera zásadně liší. „Covidová noha znamená, že máte covidem způsobené akutní uzávěry cév v noze. To se projevuje tak, že je noha bledá, chladná a začíná poměrně akutně, v řádu desítek hodin až jednotek dnů, odumírat. Končí to tím, že končetinu můžete ztratit,“ popisuje.

Diabetická noha je termín pro chronické defekty, otevřené rány na nohou diabetiků, typicky v úrovni pod kotníkem. „Postižená bývá pata, ploska, nárt, prsty. Defekty vznikají dlouhodobým působením cukrovky, takže diabetická noha může vést ke ztrátě končetiny až v dlouhodobém horizontu,“ dodává lékař.

Celý rozhovor s lékařem Tomášem Hauerem a nebezpečí cukrovky a covidu si poslechněte v magazínu Zdravíčko.

Spustit audio

Související