Moderní léky na cukrovku řeší víc problémů v jednom, snižují hladinu cukru i rizika dalších komplikací

9. červen 2020

Cukrovka je civilizační nemoc, kterou u nás trpí už přes milion lidí. Důvodů, proč počet Čechů s diabetem neustále roste, je podle lékaře českobudějovické nemocnice Ondřeje Vrtala mnoho.

„Jedním z důvodů je, že v dnešní uspěchané době se špatně stravujeme, málo hýbeme a dožíváme se vyššího věku. Tudíž je i více seniorů, kteří se své cukrovky dožili a teď plní statistiky,“ říká diabetolog interního oddělení Nemocnice České Budějovice.

Cukrovka je nejen nepříjemná, ale i nebezpečná. „Lidé se s ní obvykle potýkají velmi dlouho, a proto se většina pacientů dočká chronických komplikací. Mezi ně patří kornatění cév, zužování tepen a z toho vznikající infarkty, cévní mozkové příhody nebo ischemické choroby dolních končetin. Nemoc napadá i ledviny, oči, pojivovou tkáň. Vlastně neexistuje část těla, kterou by cukrovka nenapadala,“ vyjmenovává Ondřej Vrtal.

Infarkt prodělají diabetici třikrát častěji a mrtvici dokonce čtyřikrát častěji než ostatní lidé. Moderní léky se ovšem snaží těmto komplikacím předejít.

„Dříve se léčba soustřeďovala jenom na udržení glykémie v přijatelných mezích, dnes se díváme na člověka komplexně. Nové léky přinášejí řadu efektů v jednom. Mezi tři hlavní patří snižování hladiny cukru v krvi, to samozřejmě, dále zmenšení rizika ischemických komplikací, tedy mrtvic, infarktů, postižení cév, a také ochrana ledvin, očí a podobně. V neposlední řadě se snažíme snižovat hmotnost pacienta,“ vysvětluje diabetolog.

Obezita je spíše příčinou, ne následkem

Většina pacientů s cukrovkou druhého typu jsou totiž lidé s nadváhou. Obezita je u nich podle Ondřeje Vrtala spíše příčinou nemoci, nikoli jejím následkem. „Tito lidé mívají obvykle zvýšený břišní  tuk a spolu s tím špatný metabolismus tuků, cukrů i bílkovin. To vede ke vzniku diabetu druhého typu,“ popisuje.

Shodit přebytečná kila je pro pacienty s cukrovkou druhého typu obtížné. „Proto vítáme, že moderní léky ovlivňují metabolismus, sekreci inzulinu, potlačují chutě a zpomalují vyprazdňování žaludku do střeva, takže pacient nemá takovou potřebu jíst. V některých případech se přechodně projevuje i nežádoucí účinek – nevolnost. Pro nás je ovšem vítaný, způsobí dočasné nechutenství a kýženou ztrátu hmotnosti,“ doplňuje Ondřej Vrtal.

Čtěte také

„Máme zkušenost, že u řady pacientů, kteří opravdu výrazně zhubnou, se cukr úplně normalizuje. Bohužel to neznamená, že by byli vyléčeni. Problém je totiž v tom, že v době, kdy cukr v normě neměli, už obvykle došlo k nevratným změnám na dalších orgánech těla,“ pokračuje.

Proto jsou tak důležité benefity nových druhů léků, včetně ochrany před druhotnými důsledky cukrovky. „Jde o takzvaná GLP 1 analoga nebo SGLT 2 inhibitory. Obvykle se podávají injekčně jednou denně nebo i jednou týdně. Většina pacientů si na to dobře a rychle zvykne,“ popisuje diabetolog.

Léky tohoto druhu jsou podle něj vhodné pro velkou většinu pacientů, ale ne pro každého. „Musíme brát v potaz, jak fungují další vnitřní orgány, proto sledujeme laboratorní výsledky. A také jsou tyto léky relativně drahé. Některým pacientům pojišťovna hradí léčbu plně, další skupiny vhodných kandidátů si na ni připlácejí, anebo si ji hradí zcela,“ uzavírá Ondřej Vrtal.

Spustit audio

Související