Vše, co nezdravě nebo nadměrně zatěžuje organismus, se projeví v ledvinách, varuje lékař

16. březen 2020

Životní styl má zásadní vliv na zdravé ledviny. Potvrdil to v pořadu Zdravíčko primář hemodialyzačního oddělení nemocnice v Písku Zdeněk Hobzek. U příležitosti Světového dne ledvin, který připadá na 9. března, mluvil o prevenci i průběhu a léčbě ledvinných onemocnění.

Prevence je podle něj na prvním místě. „Bude-li člověk zdravě žít, vystříhá se většině civilizačních nemocí. Postižení ledvin je velmi vážné onemocnění, které často začíná zcela nenápadně a je spojeno s civilizačními zlozvyky: zdraví lidé si užívají života víc, než by měli, a tím riskují mimo jiné i zdraví svých ledvin,“ říká.

Ledviny jsou párový orgán, v němž se soustřeďuje většina metabolismu a právě tady dochází k odstraňování škodlivin z těla. Takže vše, co nezdravě nebo nadměrně zatěžuje organismus, se v ledvinách projeví. Může to být nezdravá výživa, nesprávný příjem tekutin, alkohol, kouření, málo pohybu, obezita, ale i obyčejné nachlazení a přecházení viróz či nedoléčení vážných onemocnění.

Neznamená to, že každý, kdo dlouhodobě nedodržuje zásady zdravého životního stylu, onemocní, ale pravděpodobnost, že se tak stane, je větší. „A jsou to nejenom onemocnění ledvin, ale i další civilizační choroby jako cukrovka druhého typu a vysoký krevní tlak. Ty mají navíc přímou souvislost se selháním ledvin. Jsou dokonce jeho nejčastějšími příčinami,“ zdůrazňuje Zdeněk Hobzek.

Časná stádia člověk nemusí poznat

Než dojde až k selhání, probíhá destrukce bohužel dost bezpříznakově. Cukrovka postupně poškozuje orgány jako oční sítnice, malé a velké cévy, ledviny či srdce. Problém se projeví až asi po deseti letech.

„To už v ledvinách dochází k takzvané hyperfiltraci – nadměrné filtraci krve, přičemž krev musí protéct klubíčky. Nadměrná zátěž poškozuje ta klubíčka, a to nejenom jejich buňky, ale především membrány těchto buněk. A ony pak propouštějí do moče bílkovinu. A to je zásadní příznak problémů s ledvinami,“ popisuje lékař.

Čtěte také

Časná stádia člověk nemusí poznat. Ve chvíli, kdy už klubíčka vylučují bílkovinu do moče, lidé pociťují zadržování vody – otoky nohou, očních víček, nemusejí mít ale močové potíže.

Druhou velkou skupinou ledvinných onemocnění jsou záněty a koliky, tady jsou naopak močové potíže tak výrazné (pálení, bolest), že pacienta k lékaři dovedou.

Poškození ledvin se nedá zcela vyléčit, můžeme ho ale zastavit. A to právě změnou životních a stravovacích návyků, správným pitným režimem, zaléčením cukrovky či vysokého krevního tlaku. Například pro diabetika s vysokým krevním tlakem je zásadní snížit tlak pod 135/80. Pokud se to nepodaří, onemocnění bude dál postupovat. A dojde pravděpodobně až k selhání ledvin a dialýze.

Vlastní selhání ledvin se pak projeví celým souborem obtíží: člověk je slabý, chudokrevný, nevýkonný, trápí ho nadýmání a průjmy, vylučování moči spíše nefunguje, netvoří se jí dostatečné množství, pacient není schopen odstranit všechnu vodu z organismu, proto jsou lidé v takovém případě prosáklí, většinou se přidá i vysoký krevní tlak.

Jak předejít onemocnění ledvin

Je tedy třeba zachytit onemocnění včas, proto by lidé měli chodit na preventivní prohlídky. Především je ale potřeba dbát na prevenci. Co k tomu patří?

  • pít alespoň 1,5 litru tekutin denně, pokud chybí žízeň nebo návyk pít, vytvořit si ho
  • nekouřit
  • jíst zdravě
  • hýbat se
  • chodit občas k lékaři (lidé, kteří se chlubí, že 70 let nebyli u doktora, vlastně „kašlali“ na prevenci)

Také dlouhodobé užívání nevhodných léků je pátou nejčastější příčinou selhání ledvin. Nevhodné léky jsou převážně analgetika. Lidé, kteří mají bolesti hlavy, zad, revmatické bolesti, si často berou, co je napadne. Oblíbené růžové pilulky ale patří mezi rizikové. Jedna tableta týdně budiž, ale větším množství opatrně.

Spustit audio

Související