Když se porod komplikuje a protahuje, situaci může zachránit epidurál, říká anesteziolog

2. červenec 2024

Sedm z deseti českých žen využije během porodu služeb anesteziologa. Některým jde jenom o utlumení bolesti, jiné se ale bez takové pomoci neobejdou, a to ze zdravotních důvodů. Odborníci tedy využívají anestezii, nebo analgezii. Jaký je mezi tím rozdíl a co různé rodičky potřebují? V magazínu Zdravíčko odpovídá Tomáš Piksa, primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení Nemocnice Písek.

„Anestezie je umrtvení, aby člověk snesl operační výkon. To běžně děláme u operací mnoha různých odborností a stejně tak v porodnici při císařských řezech. Porodní analgezie se týká tlumení bolesti během probíhajícího porodu. Žena je při vědomí, normálně se chová, ale bolest se významně sníží díky zlatému standardu analgezie v porodnicích, a to je epidurál,“ vysvětluje Tomáš Piksa.

Ženy, které při porodu využijí epidurál, je podle něj možné rozdělit do tří velkých skupin. „První skupinou jsou ženy, které rodí ve vyšším věku, což už se dneska běžně děje. Často je jim hodně přes třicet let a samy už mají potíže, které je nějak limitují,“ uvádí lékař.

„Během porodu a velkého stresu s ním spojeného by se tyto potíže mohly zhoršit, ať už jde o vysoký krevní tlak, epilepsii, astma, oční problémy, ortopedické problémy, bolesti zad a tak dále. Těmto ženám přináší epidurální analgezie při porodu velký profit,“ dodává.

Epidurál dále podle primáře velmi pomůže ženám, které mají problém během vlastního porodního děje. „Řekl bych, že tahle skupina je možná úplně nejčastější. Jsou to ženy, které rodí velmi dlouhou dobu, unavené rodičky, rodičky, které špatně spolupracují s personálem, s rizikem rozvoje preeklampsie a podobně. Když se porod komplikuje, protahuje, má epidurál zázračnou schopnost pomoci k plynulosti, normálnímu postupu a žena dokáže spontánně porodit, i když jí hrozil císařský řez,“ popisuje.

Čtěte také

„A poslední skupinou jsou ženy, které prostě jenom nechtějí, aby je to při porodu tolik bolelo. Pokud nás o epidurál požádají, my jim rádi vyhovíme a také ho dostanou. Ale řekl bych, že tohle je ta nejmenší skupina,“ doplňuje Tomáš Piksa.

Laická představa, že epidurální analgezie tělo znehybní a porod zpomalí, je podle něj mylná. „My rodičku neznehybníme ani neznecitlivíme, my prostě jenom zařídíme, že to výrazně méně bolí. Během porodu totiž dochází k celé řadě dějů, které jsou skryté, a velká bolest často paradoxně porod zastavuje. Tím, že ji odstraníme, průběh vlastně znormálníme, a díky tomu žena porodí spontánně a bez komplikací,“ vysvětluje.

A proč to tedy příroda zařídila tak komplikovaně, že velká bolest porod zpomaluje? „Je to vlastně regulace. Když jsou bolesti dramatické a strašlivé, tak příroda zařídila, aby porod trochu zpomalil, aby dál nepokračoval, aby ho žena dokázala přežít. Často se to děje i v dnešní době a my si s tím dokážeme právě díky epidurálu dobře poradit,“ odpovídá primář.

Celý rozhovor o anestezii v porodnictví s Tomášem Piksou, primářem anesteziologicko-resuscitačního oddělení Nemocnice Písek, si poslechněte v magazínu Zdravíčko. Dozvíte se třeba i to, jestli má epidurál vliv na stav plodu, jak dalece si za takových okolností užijí narození potomka rodiče a jak se tlumila bolest rodičkám dřív.

Spustit audio

Související