Zadeček nahoru, hlavičku dolů. Pokud to příroda nezařídí sama, zkouší lékaři přetočit dítě před porodem speciálními hmaty

13. únor 2024

Říká se tomu obrat plodu zevními hmaty. V jižních Čechách se takovému vrtění lidským plodem začala jako první věnovat lékařka Pavla Remeňová v českokrumlovské porodnici v roce 2016. Sama ale říká, že nikoli nově. Podobné techniky, jak dostat dítě do polohy ideální pro porod, tedy zadečkem nahoru a hlavičkou dolů, tady byly odpradávna. Popsány jsou už ve starém Římě, ovládaly je i středověké porodní báby.

V sedmdesátých letech minulého století nebyl tento druh péče podporován, přistupovalo se raději k císařskému řezu. Dnes se obrat dítěte z polohy koncem pánevním do polohy hlavičkou dolů opět považuje za bezpečnější metodu a stává se první volbou.

„Obraty děláme za krátkodobé hospitalizace. Maminka ráno přijde, my natočíme monitor, uděláme ultrazvuk, abychom zjistili přesnou polohu miminka v děloze, a odhadujeme váhu plodu,“ popisuje Pavla Remeňová.

Pak přichází na řadu samotný obrat. „Maminku položíme na lůžko na záda, nohy podložíme polštářem, aby byly lehce pokrčené, a tím pádem se maximálně uvolnila břišní stěna. Potom přes břicho nahmatáme zadeček plodu a hlavičku plodu. Zadeček se snažíme vysouvat co nejvíc nahoru a hlavičku naopak plynule směřovat co nejvíc dolů,“ líčí lékařka.

Čtěte také

Obrat se provádí od 36. týdne těhotenství. Do té doby je podle Pavly Remeňové ještě velká pravděpodobnost, že se dítě otočí do ideální polohy samo. „Po 36. týdnu už ta pravděpodobnost klesá, protože miminko má méně prostoru. A kdyby nastala nějaká komplikace a bylo by nutné třeba provést císařský řez, tak v této fázi těhotenství už je miminko víceméně zralé a nebyl by to takový problém,“ doplňuje.

Pro použití speciálních zevních hmatů se lékaři rozhodují na základě několika okolností. „Nejdůležitější je dostatek plodové vody. Pak přihlížíme k tomu, pokolikáté je žena těhotná – čím více předchozích těhotenství, tím by ten obrat měl jít lépe. A dalším faktorem je, že obraty se provádějí lépe u štíhlejších žen,“ vysvětluje Pavla Remeňová.

Celý rozhovor o obratech plodu v těle matky s lékařkou Pavlou Remeňovou z gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Český Krumlov si poslechněte v magazínu Zdravíčko online.

Spustit audio

Související