Po komplikovaném porodu žena mnoho let usilovala o zveřejnění údajů z porodnic. Teď jsou dostupné

13. červen 2023

Česko je jednou z nejbezpečnějších zemí světa pro narození dítěte. Porodní i novorozenecká péče jsou tu nadstandardní. Přesto – vždycky se něco může stát. A také není porodnice jako porodnice. Oficiální data o tom, jaká je kde péče, která nemocnice upřednostňuje jaké metody a kolik se kde objevilo komplikací, nebyla až do letošního jara k dispozici. O změnu se zasloužily dvě ženy.

Na počátku byl příběh bioložky a maminky Jarmily Hnilicové z roku 2013. „Já jsem klasický případ ženy, co zažila porod, který neprobíhal úplně dobře. A pak jsem chtěla zjistit, co se vlastně v té porodnici stalo a jak to tedy s těmi porody je,“ vysvětluje.

Během jejího porodu se objevily komplikace po aplikaci epidurální anestezie. „Já jsem byla taková ta prvorodička, co na všechno kývne, co si nechá poradit, nic moc dopředu nezjišťuje. Ten epidurál se ale nepovedl. Začala mě strašně bolet noha od kyčle dolů, jako kdyby mi ji celou strčili do vroucí vody, byla to neuvěřitelná bolest. No, a potom mi začalo něco téct po zádech, načež anesteziolog řekl, že to je mozkomíšní mok. Já jsem se hrozně vyděsila, ptala jsem se, jestli můžu ochrnout, a on mi řekl, že neví,“ vypráví.

„Tohle všechno velmi zkomplikovalo ten porod. Musela jsem zůstat v jedné poloze na boku, porodníci se nade mnou začali dohadovat, že císařský řez už udělat nemůžou a že vaginálně neporodím. Opravdu to neprobíhalo dobře. Nakonec to tedy dobře dopadlo, já jsem zdravá, i když jsem po epidurálu měla obrovské bolesti hlavy, kterých jsem se dlouho nemohla zbavit,“ dodává.

Čtěte také

Tento zážitek Jarmilu Hnilicovou vedl k tomu, že začala shánět informace o porodnicích. „Nejprve jsem chtěla jen sama pro sebe vědět, jak častá je tato komplikace u epidurálu, jestli se to v porodnicích vůbec sleduje, jak je možné, že jsem nevěděla, že se něco takového může stát. Postupně jsem zjistila, že nejsou k dispozici nejenom data o komplikacích při epidurálu, ale že vlastně nejsou dostupná vůbec žádná data o porodnicích,“ popisuje.

Právě to se Jarmila Hnilicová rozhodla změnit. Podala návrh k soudu na odtajnění údajů. Později se k ní přidala porodní asistentka Anna Škvorová. Před nedávnem ústavní soud rozhodl, že české ženy mají na konkrétní informace o péči v jednotlivých porodnicích právo.

Od nynějška je tedy možné srovnávat údaje z jednotlivých porodnic v Národním registru reprodukčního zdraví, který na stránkách nzip.cz stát zveřejnil.

Celý rozhovor s Jarmilou Hnilicovou a Annou Škvorovou z Národního registru reprodukčního zdraví si poslechněte v magazínu Zdravíčko online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.