Žena, která nesportuje, může mít v těhotenství mnohem intenzivnější bolesti, varuje fyzioterapeut

8. březen 2023

Těhotenství, nošení dětí a nákupů. To všechno zatěžuje ženské tělo a může vést k bolestem, někdy dokonce i změnám na kostře. O tom, co bolí ženy a jak se to dá napravit, mluví v magazínu Zdravíčko Jaroslav Zeman, fyzioterapeut, rehabilitační a sociální pracovník z českobudějovického studia Úleva.

Problémy žen jsou dnes podle něj možná ještě intenzivnější, protože ženy často vykonávají sedavé zaměstnání. „Kosterní a svalový systém není systematicky zatěžovaný a potom v těhotenství se vliv vyvíjejícího se plodu více projeví, protože svaly nemají dostatečnou kapacitu. Například žena, která nesportuje, může mít v těhotenství mnohem intenzivnější bolesti,“ popisuje.

Jedná se o bolesti bederní části zad nebo kostrče. „Ženská fyzioterapie řeší i oblast pánevního dna a rozestup břišních svalů, který bývá patrný třeba po porodu. Různými technikami se snažíme podporovat to, aby se tělo mohlo vrátit do původního nastavení,“ dodává Jaroslav Zeman.

Možnosti nápravy podle jeho slov závisí i na genetických faktorech. „Pokud má žena třeba geneticky řidší vazivo, bude u ní terapeuticky těžší vrátit se do úplně původního nastavení. Takže se musí naučit trochu jinak fungovat, třeba se preventivně víc věnovat sportu,“ uvádí.

Čtěte také

Ideální je přitom spolupráce s fyzioterapeutem, trenérem i nutričním terapeutem. „Důležitá je totiž i výživa. Když žena nebude mít třeba dostatek bílkovin, zase nás to limituje a spadne nám celý ten domeček z karet, který se snažíme stavět,“ vysvětluje Jaroslav Zeman.

Popisuje, že čím déle bolest trvá a není řešena, tím víc se ji náš mozek učí. „Stimul, který se původně vůbec nezvedl do vědomí a my jsme ho nevnímali jako bolest, po nějaké době rozsvěcuje určitá centra v mozku a ta mají tendenci se postupně zvětšovat. U chronických pacientů často vidíme, že malinký stimul spustí obrovskou reakci,“ říká.

Problémy mohou vést až ke strukturálním změnám na kostře. U žen se často objevuje syndrom zamrzlého ramene. „S tím ramenem vůbec nehnou. Jedním z faktorů, které to způsobují, může být právě nošení dítěte. Řešení je ale obtížné, protože my ženě předepíšeme klid, což lze těžko dodržet, když se stará o malé dítě,“ připomíná.

Celý rozhovor s fyzioterapeutem Jaroslavem Zemanem o typicky ženských bolestech si poslechněte v magazínu Zdravíčko online.

Spustit audio

Související