První příznaky přechodu pocítí ženy asi ve 45 letech, změnu lze zvládnout s grácií

12. duben 2022

Lidské tělo stárne od narození, z gynekologického pohledu je milníkem zejména klimakterium, tedy přechod. Začíná obvykle několik let před poslední menstruací a trvá ještě několik let potom.

„První příznaky ženy pocítí kolem 45. roku věku. Měsíčky ztratí asi v rozmezí 49 až 51 let, potíže s přechodem pak končí kolem 55 let,“ vysvětluje Michal Turek, primář Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Písek.

Příznaků jsou popsány stovky, mezi hlavní patří návaly horka, noční pocení, poruchy nálady, nespavost, nervozita a podráždění, úzkost. Některé ženy snášejí přechod těžce, je ale i mnoho těch, které projdou obdobím s grácií a není na nich téměř poznat.

Co za potížemi stojí? „V ženském těle dochází v období klimakteria k hormonálním změnám, vyhasíná funkce vaječníků, hormony se potom tvoří v menší míře v jiných tkáních. V souvislosti s tím dochází ke změnám ve všech dalších orgánech, které jsou na vaječníkové hormony citlivé – a takové receptory jsou překvapivě třeba i v oblasti trávicího systému, kůže a podobně,“ říká Michal Turek

V důsledku hormonálního úbytku se ztenčují sliznice močové trubice, močového měchýře, pochvy. Tkáň je méně pružná, vzniká větší riziko poranění a zánětu, dostavují se pocity suchosti, pálení, řezání, bolestivého močení a bolesti při pohlavním styku – a to i při absenci zánětu. 

Hormonální terapie není vhodná pro všechny

Pomocí může být podávání hormonů, takzvaná hormonální substituční terapie. V posledních letech se o ní hodně polemizovalo. „Po boomu hormonální léčby z devadesátých let přišlo po roce 2000 až naopak popření. Dnes se k hormonální terapii stavíme s rozumem, individuálně. Svou roli má, některým ženám může významně pomoci, ale rozhodně není vhodná pro všechny,“ připomíná lékař.

Čtěte také

S přibývajícím věkem je častější i puzení na močení, opakované noční močení a neudržení moče. Je to dáno dráždivým měchýřem a zčásti opět způsobeno hormonálním úbytkem. Zatímco stresová inkontinence při kašli, při poskocích a podobně postihuje i mladší ženy a s úspěchem se řeší voperováním inkontinenční pásky, tato takzvaná urgentní inkontinence se musí řešit jinak, a to léky.

Ženy ve vyšším věku častěji trpí nádory dělohy a vaječníků. „Nejčastější nádor děložního těla je velmi dobře odstranitelný. Po operaci a případném ozařování je šance na vyléčení a přežití velmi vysoká. Podávání hormonů mírně zvyšuje riziko nádoru prsu, ale je to opravdu velmi malé číslo. Na druhou stranu hormonální terapie chrání například proti rakovině tlustého střeva. Vždy tedy musíme zvážit všechny plusy i mínusy hormonální terapie,“ doplňuje Michal Turek.

Ženy po menopauze by tedy neměly podceňovat prevenci. Ačkoli už nemenstruují a nemají potíže, je třeba si uvědomit, že nádory zpočátku nebolí. Preventivní gynekologické vyšetření a ultrazvuk jednou za rok může včas určit, zda se v těle něco neděje. Jednou za dva roky by pak měla žena zajít na mamografii. Tam zase vyloučí nádor prsu.  

„V každém věku platí: Veselá mysl - půl zdraví. V každé životní etapě si můžeme najít něco krásného, co nás naplňuje a těší, a užít si tedy i stárnutí s radostí,“ uzavírá lékař.

Spustit audio

Související