Po padesátce by si muži měli vzpomenout na prostatu. Urologické vyšetření včas odhalí nádor

2. listopad 2021

Karcinom prostaty patří k nejčastějším nádorovým onemocněním mužů. Ročně lékaři v Česku diagnostikují zhruba osm tisíc případů. Pokud se zhoubný růst předstojné žlázy podaří odhalit včas, je dobře léčitelný.

I proto vznikl Movember – charitativní aktivita, která upozorňuje na důležitost prevence. Letos přichází nadační fond Muži proti rakovině ve spolupráci s Českou urologickou společností s kampaní Vercajk v cajku.

Symbolem Movemberu je už tradičně knírek, který muži nosí po celý listopad. „Knír měl různé módní trendy, ale v dnešní době není tak úplně moderní. Takže když potkáte na ulici hodně lidí s knírkem, praští to do očí. To by mělo vést člověka k tomu, aby se zamyslel, proč to je, nač to je, a zjistil si něco více,“ vysvětluje lékař Jiří Ladman z urologického oddělení Nemocnice České Budějovice.

Zbystřit by měli především muži, v jejichž rodině se rakovina prostaty objevila. „Zvlášť pokud onemocněl někdo v nižším věku, je to zásadně důležité. Pak by muž neměl podceňovat prevenci už kolem 40. až 45. roku věku,“ říká Jiří Ladman.

Ostatní by si pak na prostatu měli vzpomenout kolem padesátky. „Je vhodné, když každý v tomto věku už nějaké urologické vyšetření podstoupí, nebo když mu alespoň obvodní lékař nabere při preventivní prohlídce krev na PSA. To je specifická látka v krvi, která se z prostaty uvolňuje a dává nám signál, pokud se něco děje,“ připomíná lékař.

Čtěte také

Okolo padesátého roku věku roste riziko výskytu karcinomu prostaty, ale jsou i případy, kdy se onemocnění objevuje v nižším věku, a to i bez rodinné dispozice. „Také se poměrně často objevuje kolem padesátého roku zánět té žlázy, což není nebezpečné, ale může to být nepříjemné a bolestivé,“ dodává urolog.

Nádor prostaty, rakovina, může způsobovat problémy, které vypadají jako zvětšená prostata. „Když má muž nějaké potíže s močením, určitě by to neměl bagatelizovat a měl by jít na vyšetření. I nezhoubná prostata může dojít do stádia, kdy dokonce postihne funkční ledviny, což může být nebezpečné,“ zdůrazňuje Jiří Ladman.

Na preventivní vyšetření prostaty by tedy měli muži chodit nejpozději od padesáti let věku ke svému urologovi. Protože těch je ale momentálně málo, podílejí se na prevenci i praktiční lékaři. Základním ukazatelem je hodnota PSA a nově i PHI z krve.

Preventivní prohlídku lékaři doporučují absolvovat podle výsledků vždy po uplynutí jednoho roku až tří let. Objednat se lze i přes Nadační fond Muži proti rakovině, a to na webové adrese objednejse.muziprotirakovine.cz.

Celý rozhovor s urologem Jiřím Ladmanem o rakovině prostaty a Movemberu si poslechněte v magazínu Zdravíčko.

Spustit audio

Související