Onemocnění štítné žlázy trápí v drtivé většině ženy. Rizikové je zejména období přechodu

25. květen 2021

Zdraví je něco, na co v posledním roce myslíme asi nejvíc. Přesto někteří lidé ve strachu z covidu zanedbávají své další potíže. Velkým rizikem může být například neléčená nemocná štítná žláza.

„Doba covidová loni vyprázdnila naši čekárnu asi z 20 procent. Postupně se účast na kontrolách zlepšila, ale stále zůstává asi 10 až 15 procent pacientů, kteří nechodí. Zavolají, že mají přijít zítra, ale nepřijdou, dostaví se, až to všecko skončí… Nikdo ale neví, kdy to všechno skončí. A nemocná štítná žláza nečeká. Není-li léčená, může být velkým rizikem,“ říká českobudějovický endokrinolog Milan Míček.

Co nám hrozí

Jak velké to riziko je? „ Záleží na tom, jaké onemocnění štítné žlázy pacient má, jaké bere léky a zda vůbec. Jestliže u snížené funkce štítné žlázy vysadí levothyroxin (náhradu hormonu štítné žlázy), tak se žláza postupně vrátí ke své nedostatečné funkci a projeví se únava, nevýkonnost, tloustnutí, poruchy menstruačního cyklu, zkrátka sníží se metabolismus všech orgánů těla. Tělo nemá „benzin“, nejede,“ popisuje endokrinolog.

V případě zvýšené funkce štítné žlázy je tomu opačně. „Pacient je nabuzený, excitovaný, třese se, buší mu srdce, mohou mu lidově řečeno lézt oči z důlků. Neléčení takového onemocnění může vést k závažnému stavu, kdy člověk může trpět tachykardií, tedy má zrychlený tep, potí se, lesknou se mu oči, výrazně hubne (i 10 až 12 kilogramů za čtvrt roku), může mít potíže se srdcem, jeho stav může vyžadovat hospitalizaci, dokonce může skončit smrtí. Je to, jako když šlápnete na plynový pedál, organismus jede na plný výkon a nevydrží,“ vysvětluje Milan Míček.

Třetí komplikací podle něj může být morfologická změna, na kterou se přijde jedině ultrazvukem. „Pacient má například v lalocích štítné žlázy uzly, které jsou nezhoubné. Časem se ale může stát, že se jejich povaha změní a vznikne rakovinný nádor. Zrovna teď mám pacientku, která se objevila po čtyřech letech a její dříve benigní, nezhoubný uzel se změnil na zhoubný, maligní. Takové nebezpečí z prodlení může být fatální,“ uvádí.

Kdy se to stane

Kolik času neléčený člověk má? „Nástup potíží je individuální. Jedenkrát za rok by se měl ukázat každý pacient. Jsou lidé, u kterých to stačí, samozřejmě berou-li pravidelně své léky. A pak jsou lidé, kteří by měli přijít na kontrolu přibližně jednou za šest až osm měsíců, protože je potřebujeme vidět a vyšetřit. Toto doporučení od nás mají. Otázka je, zda ho dodrží,“ mluví ze zkušenosti endokrinolog.

Pokud pacient s nemocnou štítnou žlázou vysadí léky, projeví se podle Milana Míčka první příznaky zhruba po třech měsících. „Během nich se hormon štítné žlázy z tkání vyplaví a hladina významně klesne. Někdo to na sobě nepozná třeba rok. Ale lékař to odhalí spolehlivě – z odběru krve,“ připomíná.

Jak to vypadá

Zanedbaná štítná žláza sama o sobě se může projevit zvětšením, člověk pozoruje na krku nebo pod ním to, čemu říká „boule“. Může cítit i určitý tlak, většinou ale nejde o bolest. Jsou ovšem i atrofické stavy, kdy je štítná žláza naopak malinká. „Obojí může znamenat jak zvýšenou, tak sníženou funkci, ty kombinace jsou různé a odhalit je může jedině lékař,“ upozorňuje Milan Míček.

Čtěte také

„Měl jsem pacienta, jehož hlavním příznakem byly psychické problémy. Dostal se k nám z psychiatrie. Po zaléčení štítné žlázy se jeho stav prudce zlepšil, včetně toho psychického. U dětí to zase nebývá vůbec patrné, přestože výsledky klinického vyšetření mohou být alarmující. Proto se děti vyšetřují už v porodnici, snížená funkce by znamenala chybný vývoj mozku,“ doplňuje.

V průběhu dětství hlídá zdravotní stav pediatr. Horší je to s dospělými, kteří na „dvouleté“ preventivní prohlídky mohou chodit též, ale někteří to neudělají celá léta.

Takové zanedbání vede někdy k extrémním stavům. „Jeden muž ve věku kolem padesáti šedesáti let se dostavil se zvětšenou štítnou žlázou, která byla spadlá do oblasti horního hrudníku. Vypadal naprosto normálně, jakmile si ale rozepnul horní knoflík u košile, vyvalila se koule o velikosti hrnku na čaj. Než něco takového naroste, trvá to měsíce až roky, takže buďto nechodil na preventivní prohlídky, protože to by ho k nám praktik určitě poslal, anebo ho poslal a on nepřišel,“ vypráví lékař.

Ženy, zbystřete!

Devadesát procent pacientů endokrinologických ambulancí ovšem tvoří ženy. A ty by si měly ohlídat zejména období přechodu. „To je riziková doba, kdy štítná žláza i u jinak zdravého jedince začne dělat neplechu a většinou snižovat svoji funkci. Samozřejmě problémy se mohou vyskytnout i u mužů, ale v mnohem menším měřítku,“ uvádí Milan Míček.

A malé shrnutí na závěr: Neléčená štítná žláza není legrace. Je to orgán, jehož hormon potřebuje každá buňka v lidském těle. A to tak, že ani málo, ani moc. Přesnou diagnózu i dávkování léků může určit jedině specializovaný lékař – endokrinolog. A pokud si za tím nejdeme, riskujeme nemoc, operaci i svůj život.

Spustit audio

Související