Problémy se štítnou žlázou někdy vedou až k operaci. Pro chirurga je to delikátní záležitost

26. květen 2020

Štítná žláza produkuje hormony zodpovědné za náš růst a vývoj, za celkový metabolismus a za naše hospodaření s vápníkem, proto je pro nás důležitá od okamžiku narození až do konce života.

To připomněla v pořadu Zdravíčko Marta Horáková, primářka chirurgického oddělení Nemocnice Písek.

S nemocemi štítné žlázy se setkává na operačním stole. „Nemoci štítné žlázy patří do péče endokrinologa. K nám na chirurgii se dostávají pacienti až v případech, kdy obtíže nejdou řešit jinak,“ říká.

Mezi takové případy patří podezření na nádor štítné žlázy, potvrzený nález, špatná reakce na léčbu medikamenty nebo struma a mechanický syndrom, tedy problém s polykáním tuhých soust a postupně i tekutin, akutně může zbytnělá štítná žláza bránit i dýchání.

Během předoperační přípravy je nutné oblast důkladně vyšetřit. „Nejde jen o oblast krku, kde se štítná žláza nachází, ale i hrudníku, kam může na tenké stopce v extrémních případech sahat. Proto musí operaci předcházet sonografické vyšetření, případně CT,“ vysvětluje lékařka.

Velmi pečlivě, pomalu a opatrně

Operace se provádí obvykle v celkové anestezii. „Je to delikátní operace. Vyhýbáme se velkým cévám, přištítným tělískům, velmi důležitý je zvratný nerv, který oblastí krku vede a který inervuje hlasivky. Kdyby došlo k jeho poškození, pacient by mohl přijít o hlas. Oboustranné poškození by znamenalo i potíže s dýcháním. Proto musíme pracovat velmi pečlivě, pomalu a opatrně,“ popisuje Marta Horáková.

Poškození zvratného nervu, největší komplikace operace štítné žlázy, není časté. „Když se pacient probudí a špatně mluví, ještě to neznamená, že nerv je poškozen,“ připomíná lékařka.

„Zvratný nerv může být jen utlačen otokem nebo stehem. Osmdesát procent takových stavů se dá zrehabilitovat, a to v horizontu tří měsíců až roku. Další operační zákroky jsou výjimečné a patří už do oblasti ORL,“ dodává.

Za tloušťku štítná žláza většinou nemůže, ale může způsobit řadu jiných potíží

Vyšetření štítné žlázy (ilustrační foto)

Na světě trpí 200 milionů lidí některou z poruch štítné žlázy. To ovlivňuje jejich tělesný stav a kvalitu života, ale polovina z nich o svém onemocnění vůbec neví. Neléčená nemoc štítnice může končit i smrtí.

Nemocná štítná žláza se buď odstraňuje celá, anebo zčásti. „Dříve byla tendence ponechat kus žlázy na místě, předpokládalo se, že zregeneruje a funkci nahradí. Dnes ale víme, že žláza doroste i se svou původní nemocí, a tak to není řešením. Nemocnou štítnou žlázu je potřeba odebrat celou,“ zdůrazňuje Marta Horáková.

A co tedy odebranou štítnou žlázu nahradí? „Co se hormonů týče, ty nahradí léky – substituce je celoživotní. Pokud jde o prázdné místo po odstraněném orgánu, to tělo zaplní nejprve tekutinou, v odstupu dnů až týdnů pak v místě vznikne jizva, jež prostor vyplní,“ líčí lékařka.

A jak se nemocem štítné žlázy vyhnout docela? „Je to z velké části záležitost imunitního systému a dědičnosti, takže všechno vlastní vůlí neovlivníme. Určitě je ale prevencí zdravý životní styl, sport, zásady jako nekouřit a neholdovat alkoholu. No, a potom zajistit tělu přísun jódu, například jíst mořské ryby, jsou dobré,“ uzavírá s úsměvem Marta Horáková.

Spustit audio

Související