Za tloušťku štítná žláza většinou nemůže, ale může způsobit řadu jiných potíží

5. červen 2018

Na světě trpí 200 milionů lidí některou z poruch štítné žlázy. To ovlivňuje jejich tělesný stav a kvalitu života, ale polovina z nich o svém onemocnění vůbec neví. Neléčená nemoc štítnice může končit i smrtí.

„Štítná žláza vytváří palivo pro všechny buňky v těle,“ říká endokrinolog Milan Míček a přirovnává produkci hormonů k dobře či špatně zásobenému vozu.

„Při snížené funkci štítné žlázy jede auto pomaleji, až může zastavit docela. Při zvýšené šlapeme na plyn, jedeme zbytečně rychle a můžeme vůz zničit,“ vysvětluje.

Jaké důsledky může mít onemocnění štítné žlázy?

Srdce a cévy:
Nedostatečná (hypo-)funkce štítné žlázy oslabuje srdce a zpomaluje tep. Člověk je unavený, nevýkonný. Naopak nadbytečná (hyper-)funkce srdce vyčerpává a opotřebovává, což platí i o cévách. Hrozí vysoký krevní tlak, bušení srdce, arytmie a kardiovaskulární choroby.

Včasná operace štítné žlázy může zachránit život

02884677_16.jpeg

Uzly a zvětšeniny, nádorové změny. To jsou nejčastější důvody chirurgických řešení nálezů na štítné žláze. Ve vysílání Zdravíčka je objasnil primář ORL oddělení nemocnice v Jindřichově Hradci a vyhlášený operatér ve svém oboru MUDr. Bohumil Markalous.

Střeva:
Zpomalení metabolismu při hypofunkci štítné žlázy utlumí i pohyblivost střev, může způsobit také jejich oblanění. Zažívání je pomalejší, organismus více ukládá, pacient má tendenci přibírat.
„Není to ale zásadní zvýšení hmotnosti, jde o několik kilogramů, které se započetím správné léčby zase odpadnou. Lidé mají někdy tendenci svádět svou tloušťku na štítnou žlázu, ale ve většině případů je za tím nesprávný životní styl,“ objasňuje lékař. Při hyperfunkci naopak pacient hubne, protože má „rychlé spalování.“

Ženské orgány:
Ženy tvoří 80 procent pacientů s chorobami štítné žlázy, proto i častěji trpí následky na reprodukčních orgánech. Snížená i zvýšená činnost štítnice může způsobovat neplodnost, při hyperthyróze  (zvýšená funkce) abnormálně silné menstruační krvácení, ale třeba i ztrátu menses. „Líná štítnice“ (hypothyreóza) může mít na svědomí nepravidelnou menstruaci, problémy s ovulací, s otěhotněním, s donošením dítěte a další.

Léčba většinu potíží zastaví a lidé mohou žít plnohodnotný život. Je ovšem potřeba nechat si štítnici čas od času vyšetřit, aby se onemocnění podchytilo. K testu stačí pouhý odběr krve u praktického lékaře. Test lékař provede automaticky, má-li podezření. Jinak ale není součástí běžného vyšetření a je třeba o něj požádat.

Milan Míček, endokrinolog

Mozek:
Vliv štítné žlázy na mozek je zásadní. Hlavně v období vývoje plodu a v dětství. Chybějící hormon štítné žlázy může snižovat inteligenci. I dospělý s hypofunkcí cítí zpomalené myšlení, výpadky paměti a podobně. Naopak při zvýšené funkci může být pacient nervózní, roztěkaný, špatně spí, třese se.
Mozek také za pomoci štítné žlázy řídí růst dítěte, neléčené děti mohou dosahovat nižšího vzrůstu. „U nás jsou vrozené poruchy štítné žlázy u dětí velmi dobře podchycené, zjišťují se už v porodnici známým píchnutím do patičky, a tak se s případy poškozeného vývoje dítěte v souvislosti se štítnou žlázou dnes téměř nesetkáváme,“ komentuje Milan Míček.
Také doporučuje, aby si štítnou žlázu nechaly zkontrolovat těhotné ženy, právě kvůli vývoji mozku děťátka.

Zrak:
Zvýšená produkce hormonu štítné žlázy se může projevit vypoulením očí a může mít za následek poškození zraku. „V tomto případě je to velmi individuální, některým lidem léčba oči zachrání, ale mám i pacienty, kteří oslepli,“ říká endokrionolog.

Pleť, nehty a vlasy:
Suchá a šupinatá kůže, tvorba pupínků připomínajících husí kůži, lámání nehtů a padání vlasů trápí hlavně ženy. „I v tomto případě se vliv štítné žlázy přeceňuje. Musela by být ve velmi špatném stavu, aby se to na pleti, nehtech a vlasech projevilo. Zajímavé ale je, že při zvýšené funkci štítné žlázy se zrychlí i cyklus tvorby a životnosti vlasů, takže dříve vypadávají, ale také zase rychleji znovu narostou,“ vysvětluje Milan Míček.

Spustit audio

Související