Fabrika, která utlumila výrobu i nás – to je hypothyreóza, nedostatečná funkce štítné žlázy

25. květen 2015

Malý motýl na krku, orgán o objemu 18-22 mililitrů. To je štítná žláza - benzínová nádrž našeho těla. Produkuje-li benzínu málo, může nás utlumit až k smrti. Vyrábí-li ho moc, užene naše srdce.

Nedostatečností štítné žlázy (hypothyreózou) trpí 5 až 10 procent lidí v populaci, u žen přes 50 let až 15 procent. Zvýšenou funkci štítnice (hyperthyreózu) zaznamenáváme u podstatně nižšího procenta lidí (1 až 2 procenta). Zdravíčko s endokrinologem Milanem Míčkem se proto soustředilo na sníženou činnost štítné žlázy.

„Nejčastější příčinou hypothyreózy je autoimunitní onemocnění, při kterém si tělo z neznámých důvodů vytváří protilátky proti vlastní štítné žláze a pomalu ji tak likviduje. Tyto protilátky má v sobě mnoho z nás, ale nemusí se nic dít. Až v řádu měsíců nebo let dochází k tomu, že žláza se začne nejprve zvětšovat a potom následuje snížení její funkce, tedy nedostatečná produkce hormonů,“ vysvětluje Milan Míček.

Dalším důvodem může být nedostatek jódu, což už je ale podle něho jev v našich podmínkách prakticky odstraněný. Vliv na funkci štítnice může mít i operativní zásah nebo ozáření, například při nedostatečném vykrytí během rentgenového vyšetření krku.

Příznaky hypothyreózy nejsou příliš specifické, mohou vznikat i z řady jiných příčin (chudokrevnost, nadměrný stres a podobně) a jsou jimi únava, ospalost, zimomřivost, padání vlasů, zácpa, poruchy menstruačního cyklu, u dětí poruchy růstu, ztráty soustředěnosti, poruchy výbavnosti a paměti… „To jsou příznaky, které máme každou chvíli skoro všichni,“ usmívá se Milan Míček.

„Abychom odlišili, zda se jedná o onemocnění štítné žlázy nebo jinou příčinu, stačí jeden odběr krve u praktického lékaře. Vodítkem nám může být i nahmatání zvětšující se štítné žlázy, jde o otok v místě nad klíční jamkou. Pacient cítí tlak, často i vleže na zádech mívá pocit, že nemůže pořádně dýchat, že něco na to místo tlačí,“ dodává endokrinolog.

Nedostatek hormonu štítné žlázy lze naštěstí snadno léčit. Prostě se uměle dodá do těla v tabletách, jedenkrát denně, zato už po celý život. „Vrátit funkci k normálu nelze,“ vysvětluje lékař. „Bez prášků to už nepůjde. Pacienti bývají často vystrašení z toho, že jim dávky zvyšuji. Není se ale třeba bát. Fabrika vyrábí méně a méně a my musíme víc a víc dodávat. Jestliže fabrika prakticky neexistuje, propustila zaměstnance a zrušila výrobu, i tak můžeme plnohodnotně žít, bez jakýchkoli omezení. Prostě jenom dodáváme 100 procent hormonu štítné žlázy.“

Nedostatečností štítnice trpí ve větším počtu ženy a onemocnění je dědičné po přeslici. „Už odběr krve z patičky novorozence sleduje, není-li přítomna vrozená hypothyreóza. Dále jsou děti v péči pediatrů, kteří v pravidelných prohlídkách alespoň pohmatem štítnou žlázu kontrolují. Matky, které samy trpí onemocněním štítné žlázy, by pak měly u svých dcer zpozornět ve chvíli, kdy dívky přicházejí do puberty, protože to je doba, kdy s hormonálními změnami může onemocnění odstartovat,“ upozorňuje endokrinolog Milan Míček.


Z OTÁZEK POSLUCHAČŮ:

Souvisí snížená funkce štítné žlázy se zvýšeným tlakem?
Nikoliv, hypofunkce pochody v těle naopak zpomaluje. Zvýšený tlak bychom ale mohli zaznamenat u hyperfunkce (zvýšené činnosti štítnice), kdy se metabolismus zrychluje a není-li léčena, způsobí mj. zvýšení tlaku i pulsu, nepravidelnou akci srdeční až jeho selhání. Hypofunkce je naopak útlum, kdyby se neléčila vůbec, způsobí mixedém neboli otok všech tkání, selhání srdce a rovněž smrt. Ale to se prakticky nestává, do té doby je onemocnění štítné žlázy již odhaleno.

Může nedostatečnost štítné žlázy za nechutenství ženy k sexu?
Zaléčená hypothyreóza by takový vliv mít neměla.

Beru vysoké dávky hormonu štítné žlázy. Lze řešit nedostatečnou činnost operativně?
Dávka léků se hlídá podle hladiny hormonu v krvi a podle váhy člověka, je nutno dávkování vybalancovat. Pokud ovšem není jiný důvod k operaci (změny ve žláze, uzly, nádor), nelze radikálně vyřešit např. transplantací, to neumíme. Pokud žlázu z nějakého důvodu odoperujeme, pacient musí nadále užívat hormony, které chybějící štítná žláza už logicky nemůže dodat.

Mám odsáté cysty na obou lalocích štítné žlázy, nejprve jsem bral léky, postupně jsem je vysazoval, dnes už jsem je zcela vysadil a hormony mám v pořádku, může tedy štítná žláza zcela zregenerovat?
Léky vám byly předepsány proto, aby nedošlo k obnovení či zvětšení cyst, ve vašem případě šlo o anatomické změny, nikoli o změněnou funkci žlázy. Proto můžete být nyní i bez léků. Tím, že je neberete, ale zbytečně riskujete, že se cysty znovu objeví.

Může si pacient dovolit experimentovat s dávkami léků?
Co se týče experimentů s dávkami, takoví pacienti existují, už jsem dost starý na to, abych se rozčiloval, říkám jim, nesete si následky sami. A oni často za několik měsíců sami přijdou na to, že se jim funkce štítné žlázy znovu snižuje, je to poznat z krve, z ultrazvuku žlázy, dlouhodobě se to utajit nedá a je to hazard s vlastním zdravím.

Hrozně mi padají vlasy, mohlo by to souviset s onemocněním štítné žlázy?
Požádejte svého praktického lékaře, aby vám nabral krev a zjistil hladinu TSH. Tahle jedna hodnota ukáže, zda jde o onemocnění štítné žlázy či nikoliv, kdyby ano, váš lékař vás odešle ke specialistovi.

Spustit audio