Včasná operace štítné žlázy může zachránit život

1. červen 2015

Uzly a zvětšeniny, nádorové změny. To jsou nejčastější důvody chirurgických řešení nálezů na štítné žláze. Ve vysílání Zdravíčka je objasnil primář ORL oddělení nemocnice v Jindřichově Hradci a vyhlášený operatér ve svém oboru MUDr. Bohumil Markalous.

„Standardním výkonem je plné odstranění štítnice nebo její poloviny,“ vysvětlil lékař. „Štítná žláza je tvořena dvěma laloky, pravým a levým, které propojuje můstek. Odebíráme nejčastěji jeden lalok a můstek. Druhý lalok pak dál plní svoji funkci, mírně naroste a zvýší produkci hormonu štítné žlázy, aby tělo dostatečně zásobil. Někdy je ale potřeba kompenzovat hladinu hormonů i léky. V případě postižení celé žlázy je třeba takzvaná totální thyrodectomie, pacient přijde o celou štítnou žlázu a nadosmrti pak už musí užívat léky. Jde o jeden prášek denně, každému pacientovi je ušito na míru, jakou dávku léku potřebuje. Zcela výjimečně lze odstranit třeba jen můstek, je-li postižen omezeným nádorečkem, je to ale okrajová záležitost,“ doplnil.

Podle Bohumila Markalouse jsou naštěstí nádorová onemocnění štítné žlázy velmi dobře léčitelná a většina pacientů může po jejich odstranění žít plnohodnotný život. Zdůraznil ale, že je potřeba přijít včas. „Ultrazvukem dokážeme odhalit už několikamilimetrové nádory, u těch je pak prognóza velmi dobrá. Ale přijde-li pacient již s viditelnou boulí na krku, může být pozdě,“ varuje.

Sledování stavu štítné žlázy považuje lékař za klíčové. „Česká endokrinologická společnost léta usiluje o to, aby se prováděla preventivní vyšetření chlapců a děvčat kolem puberty a dále dospělých okolo 40 až 50 let věku. Vyšetření krku ultrazvukem a hormonů z krve je jednoduché, rychlé a nenáročné – i ekonomicky – přesto politická garnitura tento návrh dosud neposvětila, a tak se stále setkáváme s pokročilými stádii nemoci a ohrožením pacientům na životě,“ komentuje.

A jak takové operační zákroky na štítné žláze vypadají? „Je tu důležitá zkušenost operatéra. Měl by za rok provést alespoň padesát takových zákroků, pak jsou výsledky pro pacienty příznivé. Může vést zevní řez na krku o délce tři až sedm centimetrů, zkušený operatér umí udělat krátký řez. Dále může operovat i pomocí endoskopické techniky, kdy se obraz se přenáší na monitor, ovšem tato technika nepřináší v případě štítné žlázy žádný zvláštní profit. Zanechává zhruba třícentimetrovou jizvu, tedy nepodstatný rozdíl, a stejně se často i během operace přechází na klasickou techniku. Nicméně existují i postupy raritní: štítnici lze odstranit z podpaží, prsní bradavky či ústní dutiny. Lze operovat i roboticky, dělá se to ve světě i u nás, ale když uvážíme milionové náklady na techniku a statisícové na výkon operačního týmu... Jinak naše praxe je stejná jako u světových lékařů, účastníme se konferencí, jsme informováni o všech novinkách, pracujeme velmi šetrně.“

Může se přesto stát, že dojde k nějaké komplikaci. „Hrozí porušení zvratného nervu, který hýbe hlasivkami. Tento nerv vede velmi těsně kolem štítnice, musíme ho proto pod mikroskopem identifikovat, odpreparovat od žlázy a ušetřit. Jinak pacientovi hrozí i trvalý chrapot nebo poruchy dýchání. Velmi podobná je ochrana příštítných tělísek. Ta zodpovídají za látkovou výměnu vápníku v krvi a v kostech. Dojde-li k poškození, musí se hladina vápníku v krvi upravovat podáváním léků – dočasně či trvale,“doplnil Bohumil Markalous.

Z OTÁZEK POSLUCHAČŮ:

Dvouletá dcera měla mononukleózu, asi dva měsíce má viditelné uzliny na krku, štítná žláza vykazuje hodnoty na hraně normálu. Co s tím?
Je třeba zajít k pediatrovi, který dceru vyšetří a případně pošle k dalším vyšetřením včetně ultrazvuku. Ale malé děti mívají hyperreaktivitu uzlin čili mívají zvětšené uzliny často a v drtivé většině případů se nejedná o patologii.

Před osmi lety mi lékař řekl, že hodnoty na příštítných tělíscích nejsou úplně ideální, žádné komplikace nepociťuji – vyjma občasného šimrání v krku – mám s tím něco dělat?
Kontaktujte svého praktického nebo odborného lékaře. Nechte si zkontrolovat hodnoty. Pokašlávání, škrábání či pálení v krku s tím nebude souviset.

Jsem po dvou operacích štítné žlázy (druhá v r. 2000), přibrala jsem od té doby přes dvacet kilo. Beru léky, lékař mi navyšuje dávky, může to souviset?
Pokud pacient užívá doporučenou dávku hormonu štítné žlázy a chodí na pravidelné kontroly k endokrinologovi, tak by se to nemělo stát, nadváha by mohla mít jiné příčiny.

Spustit audio