Těhotná žena má být aktivní, ale lékařka varuje před náročnými sporty a dlouhým cestováním

3. prosinec 2019

Jakmile gynekolog potvrdí těhotenství pacientky, mělo by ho zajímat také její zaměstnání. V dalším díle pořadu Zdravíčko na téma těhotenství to připomněla Dana Preslová, gynekoložka písecké společnosti Gynface.

„Těhotná nesmí dělat směnnou práci nebo jsou ženy, které pracují s těžkými kovy, s výpary, a ty mohou být pro ni i pro miminko nebezpečné,“ vysvětluje. Jako další příklady jmenuje těžkou manuální práci nebo rizikové prostředí zdravotnického zařízení: „Zdravotní sestry se setkávají s nejrůznějšími infekcemi, jsou v neustálém stresu. To může znamenat ohrožení pro ně i pro plod.“

Je nevhodná práce důvodem k rizikovému těhotenství? „Je-li žena zdravá, není důvod, aby trávila celé těhotenství doma s šesti hodinami vycházek denně. Nejprve tedy usilujeme o to, aby ji zaměstnavatel přeřadil na jinou práci. Někdy to ale není možné, pak hledáme jiná řešení. Rozhodně ale stojíme o to, aby mohla žít plnohodnotný život, být aktivní, dokud to jde,“ říká Dana Preslová.

Může těhotná žena sportovat?

Součástí aktivního života je zábava a sport. „Nezakazujeme zdravý, rozumný pohyb – procházky, běžky, jízdu na kole. Ale vrcholový sport nesmí gravidní žena vykonávat v žádném případě! Nese totiž prvky stresu, a to nejenom duševního, ale především tělesného,“ popisuje gynekoložka.

Organismus se při enormní zátěži dostává do kyslíkové pasti a plod pak trpí jeho nedostatkem. Je-li žena zvyklá chodit do posilovny na kruhový trénink a tam si dávat do těla, až „potí krev“, musí na to v těhotenství zapomenout.

Gynekoložka doporučuje klidnější aktivity jako pilates, kalanetiku, jógu, plavání, mírný běh, chůzi. „Vše, co gravidní ženě přináší radost, ale nedostává tělo do stresu a kyslíkové pasti,“ vysvětluje.

Co koupání ve veřejném bazénu?

K dobrému pocitu patří i koupání a wellnes. Má to ale svá omezení. „Sauna v rozumné míře může být, ale po dvacátém týdnu žena sama pozná, že už jí nedělá dobře. Vířivka, bazén – máme-li je doma, pak ano, ale ve veřejných areálech se používá velké množství desinfekčních činidel. Ta narušují přirozené prostředí v pochvě a žena je pak vnímavější vůči jakékoli infekci,“ připomíná lékařka.

Ve veřejných bazénech se používá velké množství desinfekčních činidel. To těhotné ženě neprospívá

Ačkoli si některé ženy myslí, že jsou v těhotenství automaticky odolnější proti nákazám, opak je pravdou. Plod, jakkoli je očekávaný a těhotenství šťastné, se chová k mamince jako parazit a oslabuje ji po celou dobu gravidity.

„Těhotná žena je náchylnější k virózám, proto se doporučuje očkovat proti chřipce. Také by neměla vyhledávat větší kolektivy, kde může kolovat bakteriální nákaza. Je dobré vyhýbat dětským zařízením, nejezdit třeba na tábory jako vedoucí, riziková je i městská hromadná doprava, kde může být spousta bacilů,“ varuje Dana Preslová.

Je dobré vyrazit na dovolenou?

K aktivnímu těhotenství patří i hezká dovolená. I tady je ovšem potřeba brát na změněný stav ženy zřetel a neriskovat zbytečně. „Chce-li jet s partnerem pod stan a je krásně, ať jede, ale musí počítat s tím, že může prochladnout,“ reaguje lékařka.

Čtěte také

„Chce-li jet autem do Chorvatska, do Itálie, ať jede, ale musí počítat s tím, že se cesta může protáhnout i na osmnáct hodin a že jí to nebude dělat dobře. Vždy je třeba zvážit, co stojí za to a co už ne,“ dodává.

Samostatnou kapitolou jsou cesty letadlem. Podle Dany Preslové záleží na tom, v jaké fázi těhotenství se žena nachází a jak dlouho let potrvá: „Je-li maminka v začátku těhotenství a destinace je vzdálena do dvou a půl hodiny letu, neměl by to být problém - pokud to ovšem zkonzultuje se svým gynekologem, protože těhotenství je vysoce individuální stav.“

Delší cesta letadlem a ve vyšším stupni těhotenství je už riskantní. „Působí tam tlakové gradienty, které mohou mít vliv na udržení těhotenství. Dlouhé sezení zase znamená hromadění krve v dolních končetinách a riziko trombózy. I návrat krve skrze těhotnou dělohu k srdci je obtížnější. Já bych takovou cestu nedoporučila,“ uzavírá lékařka.

Spustit audio

Související