Nedonošenost není nemoc. Předčasně narozené děti toho potřebují mnohem méně, než jsme mysleli, říká primář

30. prosinec 2022

Nejstarší české neonatologické oddělení specializované na péči o novorozence je v nemocnici v Českých Budějovicích. Založil ho profesor Miloš Velemínský už v roce 1985. V současnosti je zařízení na vrcholu třístupňového systému péče. Ročně v budějovické porodnici přijde na svět asi dva a půl tisíce dětí, míří sem ale miminka z celého kraje, pokud potřebují při startu do života odbornou pomoc.

Jak uvádí primář neonatologického oddělení Jiří Dušek, nemocnice v Českých Budějovicích poskytuje péči nedonošeným dětem, které se narodí před 32. týdnem těhotenství, i donošeným novorozencům s různými potížemi. Zachránit už je podle něj možné děti narozené od 22. týdne těhotenství.

„Ukázalo se, že nedonošené děti toho potřebují mnohem méně, než jsme si dříve mysleli. Intenzita našich zákroků se významně snížila. Když jsem před zhruba pětadvaceti lety začínal, dělalo se toho u dětí narozených před 28. týdnem mnohem víc, teď jsme přišli na to, že když se poskytne správná péče a podpora, většina těch dětí potřebuje jenom čas,“ popisuje.

Čtěte také

Nedonošenost podle něj není nemoc, pouze stav, kdy děti potřebují získat čas. „Nemají vlastně žádnou patologii. Například průměrná délka umělé plicní ventilace u dětí narozených v gestačním stáří 25+0 až 27+6, to jsou děti vážící zhruba 750 gramů až jeden kilogram, v Českých Budějovicích činí 1,38 dne. A to je opravdu málo,“ uvádí.

Stejně tak se zkracuje doba, kterou novorozenci tráví v inkubátorech. „Teplo je nutné, ale zase to není jako dřív, kdy se myslelo, že tam nedonošenci musí být dlouho. Dnes se inkubátory využívají chvilku, a jak to jen trochu jde, dáváme miminka do speciálních postýlek. Máme už i kilogramové děti v těchto postýlkách a maminky je mají u sebe na pokoji,“ říká primář Jiří Dušek.

Neonatologii považuje za nejhezčí zdravotnický obor. „Úmrtnost novorozenců v České republice je pod třemi promile, to znamená tři děti z tisíce, takže zažíváme mnohonásobně více pozitivních příběhů než negativních. Je to doopravdy nabité emocemi, plné pocitů a očekávání. Někdy je to pro rodiče i pro nás tuhý boj, ale naštěstí v převážné většině s dobrým výsledkem,“ vysvětluje.

Celý rozhovor s primářem neonatologického oddělení Nemocnice České Budějovice Jiřím Duškem si poslechněte online.

Spustit audio

Související