Otec u císařského řezu, porod s širokou rodinou i asistenčním psem. Prachatická porodnice mění přístup

19. prosinec 2023

Do porodnice v Prachaticích přišel letos jako nový primář Vladimír Študent. Se svými zkušenostmi z pražských klinik i zahraničí se přesunul do malé okresní nemocnice na Šumavě. „Přišel jsem s tím, že jedinou možností, jak tu porodnici vyzdvihnout a udržet, je posunout ji v ryze individualizovaném a rodinném přístupu k rodičkám,“ říká.

„Nedělám si ambice, že bychom byli obrovskou porodnicí, ani nechci brát pacientky jiným zdravotnickým zařízením v našem regionu. Přál jsem si ale dostat porodnici do povědomí klientek, které jsou třeba z velkých měst jako Praha a  které jsou v dnešní rychlé době schopné kamkoli dojet za zdravotní péčí, mnohdy i rodit,“ dodává.

Vladimír Študent mohl podle svých slov stavět na výborné spolupráci primářkou dětského oddělení. „Záhy jsme se domluvili na tom, že pokud pacientky budou chtít rodit ambulantně, tedy hned po porodu odjet, a vrátit se s novorozencem na vyšetření pár dní poté, umožníme jim to,“ popisuje.

Prachatická porodnice také nově umožňuje ženám s hendikepem rodit za přítomnosti jejich asistenčního psa. „Dalším krokem byla přítomnost otce i u operačních porodů, jako je například císařský řez. Samozřejmě k tomu musí být tatínek, který o to stojí a který to zvládne,“ doplňuje Vladimír Študent.

Čtěte také

Nyní se chce primář zaměřit na rodinné pokoje. „Já bych si strašně přál, aby k nám mohla přijít rodina, klidně i široká, a strávit na jednom místě ten čas před porodem i po porodu, a to na plnohodnotných pokojích, vlastně v takových bytech, kde bude pohovka, televize, jídelní stůl,“ vysvětluje.

Malá jihočeská nemocnice by tak mohla přilákat rodičky z různých částí republiky, ale zároveň by měla stále sloužit hlavně místním. „Byl bych moc rád, kdyby si lidé uvědomili, že se nemají bát cestovat za kvalitou. Zároveň je ale třeba vidět, že mnohdy je kvalita i u nás, a když budu dojíždět sto kilometrů daleko, tak se jednou stane, že ti lékaři jinde budou přetížení, zatímco u nás žádný lékař nebude, protože tam nebude mít šanci vyrůst a něco se naučit. A další generace už třeba bude muset jezdit dvě stě kilometrů daleko,“ říká Vladimír Študent.

Celý rozhovor s primářem gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Prachatice Vladimírem Študentem si poslechněte v magazínu Zdravíčko.

Spustit audio

Související