Někteří lidé prostě jdou proti systému, ač je to stojí život, říká o očkování primář Aleš Chrdle

3. prosinec 2021

Vedeme je všichni. Debaty o tom, zda má smysl očkování proti koronaviru, jestli nás neohrožuje víc, než získáme-li přirozenou imunitu. Jestli se očkovat, i když jsme covid prodělali, a zdali to celé není zbytečné, jestliže se nakazit může i vakcinovaný člověk... Argumenty z první linie přinesl primář infekčního oddělení Nemocnice České Budějovice Aleš Chrdle, který za svůj přínos k řešení pandemie obdržel Medaili Za zásluhy od českobudějovického primátora.

„Očkování funguje, ale není to černobílé. Neznamená to stoprocentní jistotu, že dostanu injekci a nikdy v životě se mi nic nestane. Žijeme v reálném světě, očkování má nějaké nežádoucí účinky a nějakou účinnost a u každého člověka je trochu jiné. Když to ale vezmeme kolektivně, vychází to dobře. Očkování násobně snižuje pravděpodobnost nákazy a násobně snižuje riziko těžšího průběhu,“ říká.

„Například dnes, než jsem přišel do rozhlasu, jsem dělal vizitu na naší intenzivní péči. Máme tam třináct pacientů s covidem, nikdo z nich nebyl očkován. To je pro mě dostatečný argument,“ dodává s tím, že pro zdravotníky je samozřejmě zásadní, pokud v jejich péči díky očkování skončí méně lidí.

Čtěte také

Povinné očkování ale Aleš Chrdle nenavrhuje. „Přál bych si, aby to byla povinnost, ale vnitřní povinnost každého z nás. Nedávno jsem se bavil s kolegyní ze Švédska a tam nemají problém, lidé se prostě očkují a je to v pohodě. Jenže oni mají jako národ jinou historickou zkušenost. Když jejich vláda něco řekne, tak to splní, a oni jí věří. Když vezmeme naši minulost, paměti rodičů a prarodičů, to, co si neseme, tak naše vlády nám leckdy leccos slíbeného nesplnili,“ uvažuje.

„Já si myslím, že zavedení povinného očkování by způsobilo možná více averze, protože někteří lidé prostě jdou proti systému, ač je to stojí život. My máme teď v intenzivní péči několik pacientů, kteří jsou přímo odpůrci očkování. Někteří litují, ale prostě už je pozdě,“ doplňuje.

Někteří nelitují. „Já jsem minulý týden už trošku ztratil nervy, protože pacient po týdnu na intenzivní péči řekl: No, ale já nemám covid, mám jen ten zápal plic, už se mnou konečně něco dělejte. Tak jsem se otočil a odešel, protože na to se už opravdu nedá nic říct,“ vypráví Aleš Chrdle.

Návod pro domácí léčbu covidu

Pro pacienty, kteří se léčí s mírnějším průběhem covidu-19 doma, sepsal primář infekčního oddělení českobudějovické nemocnice společně s kolegy praktický návod. „Vedlo nás k tomu to, že do nemocnic přicházeli lidé buď moc brzy, anebo moc pozdě. Chtěli jsme tedy vytvořit takového domácího lékaře, kterým se lidé budou moci řídit. Toto je zaručený návod. Když budete postupovat podle těchto kroků, neuděláte nic špatně,“ popisuje.

Zásadním pomocníkem je podle něj pulzní oxymetr. „To je taková krabička, která se nasadí na prst a ukazuje, jak je krev prokysličená. Klíčové číslo je 93 procent kyslíku v krvi. Když je hodnota nad ním, je všechno v pohodě bez ohledu na to, jestli je vám špatně. Když je hodnota pod ním, i když je vám sebevíc dobře, už je čas poradit se s lékařem. Při hodnotě pod 90 je potřeba volat záchranku,“ vysvětluje.

Je proto vhodné pulzní oxymetr pořídit. „Kolega říká, že je to teploměr 21. století, že by mohl být v každé lékárničce. Řada lidí ho má v chytrých hodinkách a ani o tom neví. A dá se koupit v lékárně za řádově stovky korun, takže to není nic nedostupného,“ dodává Aleš Chrdle.

Čtěte také

I on sám má s covidem zkušenost. „Paradoxně jsem se jako většina kolegů nakazil doma od dětí. Uvědomil jsem si to, až když manželka ztratila čich a chuť a spojil jsem si to s tím, že mě před týdnem hrozně bolela hlava a říkal jsem si, že toho mám v práci moc a měl bych si dát pauzu. Mohl jsem ale normálně fungovat, neměl jsem kašel, dušnost ani rýmu. V práci se stále chráníme respirátory, tak jsem snad nikoho nenakazil, nevím o tom,“ vypráví.

Stále je podle primáře důležité dodržovat rozestupy, brát si roušky, rukavice, dezinfikovat ruce. „Už jsme tím všichni unavení, ale bohužel virus je neunavitelný. Vypadá to, že se s tím prostě budeme muset nějakým způsobem smířit a také si vybudovat imunitu. A k tomu buď proděláme covid, nejlépe lehkou formu, nebo se naočkujeme. V ideálním případě obojí,“ uzavírá Aleš Chrdle, který se také připojil k doporučení lékařů k přeočkování a aplikaci třetích dávek proti covid-19.

Celý rozhovor s primářem Alešem Chrdlem o improvizaci v počátcích pandemie koronaviru, současné situaci, léčbě i očkování si poslechněte online.

Spustit audio

Související