Máte aplikaci Záchranka? A bojíte se ji použít? Dovolat se omylem prakticky nejde, uklidňuje záchranářka

16. červenec 2024

Hlavně, ať to omylem nezmáčknu – to je jedna z nejčastějších obav uživatelů mobilní aplikace Záchranka. Chytré tlačítko dokáže rychle přivolat pomoc, aniž bychom si museli vybavovat číslo tísňové linky. Operátoři pak se vším poradí. A jak potvrzuje záchranářka a lektorka Radka Krygarová, připraveni jsou i na možnost, že ikonku stiskneme náhodou. Dovolat se omylem prakticky nelze.

„Při mých kurzech první pomoci lidé často říkají, že mají obavy ze stisknutí toho tlačítka. Pokud ho ale stiskneme, dá nám aplikace ještě vybrat – buď zrušit aktivaci, nebo přivolat pomoc. V případě, že zmáčkneme přivolat pomoc, máme ještě čtyři vteřiny na to, abychom volání zrušili,“ popisuje Radka Krygarová.

Aplikace Záchranka navíc nabízí testovací režim, ve kterém si může uživatel všechno vyzkoušet nanečisto. „Vlevo nahoře je ikona testovací režim. Když ji rozklikneme, musíme potvrdit, že víme o tom, že jsme v testovacím režimu. Objeví se nám terčík se slovem test a pokud ho zmáčkneme, máme opět možnost zrušit aktivaci, nebo přivolat pomoc,“ ukazuje záchranářka.

Pokud v testovacím režimu zkusíte kontaktovat záchranáře, aplikace vám odpoví: „Vítejte v testovacím režimu mobilní aplikace Záchranka. Vaše aplikace je nastavena správně. V případě potřeby bude po stisknutí nouzového tlačítka kontaktována zdravotnická záchranná služba. Dojde také k odeslání informace o vaší přesné poloze. Přejeme vám příjemný den bez nehod.“

Celý rozhovor se záchranářkou a lektorkou Radkou Krygarovou o mobilní aplikaci Záchranka si poslechněte v magazínu Zdravíčko online.

Spustit audio

Související