3 hlavní příznaky mrtvice. Když se objeví, je nutné hned přivolat záchranku

9. listopad 2022

Deset let funguje úzká spolupráce mezi Zdravotnickou záchrannou službou Jihočeského kraje a iktovými centry v Písku, v Jindřichově Hradci a centrálním v Českých Budějovicích. Po přijetí telefonátu na číslo 155 se záchranáři snaží co nejrychleji dojet pro pacienta s mrtvicí a dovézt ho do jmenovaných nemocnic k odborným výkonům, které rozpustí pucek, prorazí ucpanou cévu, nebo zastaví krvácení v mozku.

Zásadně to změnilo prognózu pacientů s iktem. Potvrzuje to mluvčí jihočeské záchranky Petra Kafková. „Pro mě jako záchranáře, který pracuje v terénu už bezmála 28 let, je to obrovský posun. V 90. letech znamenala cévní mozková příhoda velmi závažný stav a neslo to u většiny pacientů trvalé následky, nebo přímo smrt. V posledních deseti letech je tu najednou naděje,“ říká.

Díky spolupráci s iktovými centry podle ní zhruba padesát procent pacientů po mrtvici odchází z nemocnice s nulovým, nebo minimálním neurologickým postižením. Dalších dvacet procent směřuje na rehabilitační péči s určitým hendikepem, ale jsou soběstační.

Stále ale samozřejmě zůstává i část pacientů, kterým cévní mozková příhoda způsobí těžké postižení, nebo je připraví o život. „Nezachráníme všechny, bohužel zhruba deset procent pacientů umírá. Cévní mozkové příhody jsou třetí nejčastější příčinou úmrtí lidí ve věku nad šedesát let,“ dodává Petra Kafková.

Čtěte také

Mrtvice se projevuje náhlými příznaky. „Jedná se o pokles koutku, tedy změnu v obličeji. Další projev zaznamenáme u ruky – pokles ruky, hybnosti, poruchy citlivosti končetiny, zpravidla se to týká celé jedné poloviny těla. Třetím hlavním příznakem bývá porucha řeči, slovní salát nebo neschopnost správně artikulovat,“ vyjmenovává záchranářka.

Mohou se objevit ještě další vedlejší příznaky, například náhle vzniklé bolesti hlavy. Podle Petry Kafkové se jedná o silnou paralyzující bolest. Projevem mrtvice mohou být i poruchy zorného pole nebo náhle vzniklé poruchy citlivosti.

V případě, že si u někoho všimneme těchto příznaků, je potřeba ihned volat zdravotnickou záchrannou službu na linku 155. Rychlá odborná pomoc je u cévní mozkové příhody klíčová.

Zkušenost s tím má například chalupářka z Radomyšle. „Stalo se mi to s mým osmdesátiletým manželem. Měl tyto příznaky, volala jsem 155, záchranka přijela velice rychle a muž se dostal v časovém limitu na iktové centrum do Písku. Tam vše proběhlo v pořádku, vrátil se během pár dnů domů bez jakýchkoliv poruch,“ vypráví.

Celý rozhovor se záchranářkou Petrou Kafkovou o tom, co se dá udělat pro člověka s cévní mozkovou příhodou, si poslechněte v magazínu Zdravíčko online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.