Lék na Alzheimera z Česka se dostal do třetí fáze testování. Kolem roku 2025 už by mohl pomáhat

4. říjen 2022

Pacientů s Alzheimerovou chorobou u nás i ve světě stále přibývá. Přitom ve chvíli, kdy německý lékař Alois Alzheimer na počátku minulého století nemoc popsal, byla považována za vzácnou. Dnes žije v Evropě devět milionů lidí s tímto typem demence.

Víme, že choroba může (a nemusí) být geneticky podmíněná. Víme také, že ji provází hromadění bílkoviny beta-amyloid v mozku. Za normálních okolností tuto bílkovinu k životu potřebujeme a umíme ji rozkládat. Pak se ale objeví dosud neznámý spouštěč a my přestaneme být schopni si s přibývající bílkovinou poradit. Ta se přilepí na mozkové buňky, ničí je a ruší nervová spojení.

Právě proto pacient s Alzheimerem přestává chápat, správně vnímat a adekvátně jednat. Vysvětlila to v pořadu Zdravíčko Petra Zimmelová, ředitelka Domova seniorů Máj, kde je v Českých Budějovicích jediné kontaktní centrum České alzheimerovské společnosti.

V současné době podle ní existuje léčba symptomů a léčba, která zabraňuje rozvoji onemocnění. „A teď máme obrovskou naději – český lékař Martin Tolar se svým týmem se dostal do třetí vlny klinického testování léku, který má pracovní název ALS 801. A je to malý zázrak, jestli se to povede. První výsledky vypadají velmi nadějně. Je to tabletka, kterou člověk užívá a která umí amyloidový plak rozpustit, takže se nepřilepí,“ dodává.

Do studie jsou zařazeni lidé z Česka, doktor Tolar dokonce mluví o tom, že ještě dokáže přibrat další pacienty. „Je to klinická studie, takže má velmi přísná pravidla, člověk musí podstoupit trošku nepříjemné vyšetření, kdy se z mozkomíšního moku zjišťuje, zda jsou tam přítomny dva faktory, které detekují Alzheimerovu chorobu. Ale ti, kteří dosud ten lék užívají, zatím vykazují velmi dobré výsledky, je to obrovská naděje,“ říká Petra Zimmelová.

Čtěte také

Připomíná, že Martin Tolar ve svých vyjádřeních slibuje, že pokud vše půjde dobře, lék by už kolem roku 2025 mohl být k dispozici. Otázkou je, za jakých podmínek a kterým pacientům bude určen. „Já jsem v tomhle velký optimista a jsem si jistá, že časem bude celá řada léků, které budou umět lidem s Alzheimerovou chorobou pomoci,“ komentuje Petra Zimmelová

„Výzkumů se paralelně po celém světě provádí celá řada, protože Alzheimerova choroba devastuje nejenom nemocné, ale i jejich okolí. Také velmi významně zatěžuje systémy jak sociálně, tak psychologicky, tak samozřejmě i ekonomicky,“ doplňuje.

Petra Zimmelová věří, že jednou budeme mít i léky, které dokáží vypnout rizikové geny. „Zatím sice neznáme ten zapínač, ale to se může změnit. A třeba jednoho dne budeme umět na genové úrovni Alzheimera eliminovat,“ uvažuje.

Zároveň ale připouští, že nebude-li to Alzheimerova choroba, bude to nejspíš něco jiného, co nás jako lidstvo opět doběhne. „Ale budu šťastná, když to nebude právě tato nemoc, protože skutečně devastuje nejen pacienta, ale i jeho okolí. A to často trpí víc než ten, kdo se, řekněme, už uzavřel do sebe,“ dodává.

Celý rozhovor o Alzheimerově chorobě s Petrou Zimmelovou si poslechněte v magazínu Zdravíčko online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.