Přehnaná péče seniorům neprospěje. Nechte je dělat běžné činnosti, cvičí tak mozek

24. prosinec 2021

Takzvanou smyslovou aktivizaci seniorů s demencemi propaguje Hana Vojtová, ředitelka Domova seniorů Mistra Křišťana v Prachaticích. Nejen, že ji učí kolegyně a praktikuje s klienty domova, ale také už vydala smyslovou kuchařku, soubor tipů na nejrůznější aktivity a speciálních návodů na cvičení a paměťové tvoření.

To, čemu sama Hana Vojtová říká „smyslovka“, je podle ní přirozená aktivita, která stimuluje smysly člověka, a tím uvádí v činnost jeho mozek. „To je zvlášť důležité u lidí s demencí, protože když jim stále stimulujeme mozek, tak ho trénujeme jako sval,“ připomíná.

„Jde nám o to, aby senior známé předměty, které má uloženy ve svých paměťových stopách, stále používal k jejich účelu. Příkladem může být třeba lžíce. Pokud budeme takovému člověku vkládat lžíci do rukou, tak on s ní bude jíst,“ popisuje.

S tím souvisí to, že bychom ani o seniora s demencí neměli pečovat příliš. „Pokud za něj všechno uděláme, vložíme mu jídlo až do úst, může se opravdu stát, že časem zapomene, k čemu se lžíce používá,“ upozorňuje Hana Vojtová.

Podle ní je potřeba, aby senior stále trénoval přirozené činnosti v přirozeném prostředí, aby pracoval s paměťovou stopou, stimuloval svůj mozek, udržoval ho v činnosti, a zároveň si tak udržoval schopnosti, které doposud má. „To je velmi důležité, protože pak nebude stagnovat, nebude činnosti zapomínat a nebude se blížit takové té apatii: Já už vlastně nic neumím, tak proč bych to dělal,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

Prospěje to i jeho psychice. „Pokud bude vědět, že to ještě dokáže, že mu nikdo nemusí pomáhat zapínat knoflíčky u košile, bude mít snahu to dělat. Bude si i sám vybírat oblečení podle toho, na co má daný den chuť a náladu. To jsou takové ty kompetence, které bychom neměli seniorům odebírat, a zvláště ne lidem s demencí,“ uvádí Hana Vojtová.

Svá doporučení sepsala v knihách Jak se vaří smyslovka pro jaro a léto a pro podzim a zimu. Letos také vyšla kniha Cvičení šité na míru aneb Jak se cvičí smyslovka. „Tuto knížku jsme napsali společně s Hankou Rabenhauptovou, která je dlouholetou dobrovolnicí v domově a se seniory cvičí. Ona s nimi i bruslí, lyžuje, žongluje a těmito činnostmi jim připomíná jejich dětství, takže zapojí nejen tělo, ale i pozitivní mysl,“ dodává Hana Vojtová.

Za velmi důležité považuje také to, že senioři chodí i v zimním období ven. Měli by podle ní stále pocítit sníh v rukách, štípání mrazu na tvářích a skutečně prožít zimu jako takovou. „Nebojme se o ně, dejme jim šálu, čepici, rukavice a šanci jít ven. Ono to navíc venku člověka orientuje. Když cítí mráz, tak přirozeně ví, že je zima. To jsou důležité aspekty pro přirozenou orientaci člověka v čase,“ radí.

Celý rozhovor s Hanou Vojtovou o smyslové aktivizaci seniorů s demencemi si poslechněte v magazínu Zdravíčko.

Spustit audio

Související