Roztroušená skleróza. Jak se onemocnění projevuje a co musíte zvládnout, když se objeví

13. květen 2020

Začne to tím, že častěji zakopáváte. Jste roztěkaní, unavení, dostanete zánět do oka. Všechno to může znamenat jen náročnější období. Ale také roztroušenou sklerózu.

Onemocnění má v Čechách rostoucí tendenci a přitom se nedá zcela vyléčit. Každoročně u nás přibývá asi 700 pacientů, kteří zjistí, že trpí roztroušenou sklerózou.

„Já se domnívám, že celkový počet pacientů zase tak zásadně nestoupá, ale v posledních letech se hodně zlepšila diagnostika. Máme více lepších magnetických rezonancí a také se zlepšila edukace praktických lékařů a ambulantních specialistů, kteří potom pacienty správně nasměrují k vyšetření, která vedou k odhalení diagnózy,“ komentuje lékařka Jana Adámková, vedoucí MS centra v Českých Budějovicích..

Průměrný věk vzniku onemocnění v České republice je 31 let. „Nejčastější výskyt se udává mezi 20. a 40. rokem, to jsou údaje celosvětové a dokládají je i údaje z našeho českého registru,“ uvádí Jana Adámková.

Onemocnění postihuje častěji ženy

Mezi pacienty podle ní značně převažují ženy. „Předpokládá se jistá souvislost s hormonální výbavou. V minulosti se poměr žen a mužů udával 2:1, ale na základě nových statistik se číslo zvyšuje a přibližuje se až k poměru 3:1,“ říká.

Roztroušená skleróza je chronické progresivní zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému autoimunitní povahy. Jedná se o stav, kdy dojde k selhání správné funkce imunitního systému, který označí buňky vlastního organismu jako cizorodé, začne se k nim chovat agresivně, což vede ke vzniku zánětu.

„Známe tedy důsledek selhání, ale neznáme přesnou příčinu. Na vzniku onemocnění se předpokládá jistá genetická dispozice s uplatněním faktorů zevního prostředí, například nedostatkem vitamínu D a vlivem stresu a kouření,“ dodává Jana Adámková.

Prvním příznakem je zánět očního nervu

Příznaky onemocnění mohou být různé podle toho, která část organismu je zánětem postižena. „Nejčastějším prvním příznakem je jednostranný zánět očního nervu, dost často přijdou pacienti s dvojitým viděním, drážděním trojklaného nervu,“ popisuje lékařka.

Často se podle ní projevuje snížená nebo zvýšená citlivost na trupu nebo končetinách, nepříjemné brnění. Výraznějším příznakem už je postižení hybnosti horních nebo dolních končetin, závratě a porucha chůze.

Čtěte také

Roztroušená skleróza sice patří mezi nevyléčitelná onemocnění, ale moderní medicína dokáže průběh pozitivně ovlivnit, zmínit celý proces a později oddálit případný nástup invalidity.

„Zpočátku je často potřeba i podpůrná psychoterapie, protože pacient musí přijmout diagnózu a léčbu. Může se to dotknout jeho dosavadního životního stylu, pracovní výkonnosti, zájmů, má strach z budoucnosti, může být vystaven i existenčním problémům. V této fázi určitě potřebuje podporu nejbližších,“ doplňuje Jana Adámková.

Léčba, kterou lékaři pacientovi poskytnou, podle ní zaručí jen asi polovinu úspěchu. Tu druhou musí položit sám svým aktivním přístupem, zdravým životním stylem, udržováním fyzické kondice, která v pozdějších fázích onemocnění může pomoci udržet dlouhodobou práceschopnost, samostatnou chůzi a soběstačnost.

Spustit audio

Související