Při péči o seniora je důležitá i zábava. Hrajte hry, zvěte návštěvy, pouštějte audioknihy

2. duben 2019

Dá se do náročné péče o stárnoucího člověka zařadit zábava? To bylo tématem dalšího povídání v magazínu Zdravíčko s Hanou Vojtovou, ředitelkou Domova Mistra Křišťana v Prachaticích a propagátorkou konceptu péče o seniory a lidi s demencemi.

„Péče o seniora není vůbec jednoduchá, ale s laskavým přístupem a jemným humorem můžeme ulehčit jemu i sobě. Den začínejme s úsměvem, snažme se do situací vnášet dobrou náladu, otevřít okno, prozářit místnost sluncem… Začalo jaro, nabízí se příležitost posvačit venku a podobně. Radost udělá i kousek jara u lůžka, třeba kytička,“ radí Hana Vojtová.

Podzim života je složitý, seniora leccos bolí, z lecčeho může být zklamaný. „Je-li to člověk, kterého dobře známe, vzpomeňme si, co ho rozveselovalo, když byl zdráv, čemu se rád věnoval, v jakém prostředí se rád pohyboval, a zkusme mu z toho něco vrátit,“ říká Hana Vojtová.

Bylinky za oknem, posezení na balkoně

Jestliže senior už nezvládne okopat celý záhon, může zasít bylinky za oknem, zasadit narcisky do květináče a pravidelně je zalévat. Pokud už nemůže ven na procházku, můžeme mu pomoct posadit se alespoň na balkon nebo k otevřenému oknu. Hana Vojtová také doporučuje zvát návštěvy, neuzavírat seniora před světem.

sledování televize, senior kouká na televizi, obývací pokoj, gauč, pohovka, televizní zábava. Ilustrační foto

Ve stáří se může stát, že člověk ztratí motivaci a rezignuje na život. „Pak je dobré obrátit se na lékaře a řešit situaci včas za pomoci šetrných léků. Mohou člověku výrazně pomoci,“ říká Hana Vojtová.

Dále je podle ní vhodné nezapomínat na drobné každodenní radosti. „Postačí úsměv, obětí, polibek, společné vzpomínky, zmrzlina, kremrole v cukrárně,“ vyjmenovává.

Staré lásky jako cigaretka ke kávě nebo panák něčeho ostřejšího ale příliš nedoporučuje. „Za své zdraví jsme zodpovědný každý sám sobě. Nestane-li se z frťana celá flaška a z cigaretky celá krabička, tak budiž, ale dobrou náladu dokáží probudit i zdravější aktivity,“ dodává.

Mohou to být například společenské hry. „Stolní hry, karty nebo pexeso, nejen že zaměstnávají mozek a trénují paměť, ale hlavně do nich můžeme zapojit i děti. To je výborné pro obě generace a děti přinášejí vždycky radost,“ popisuje Hana Vojtová.

Pokud pečujete o seniora, nechte ho dělat, co ještě zvládá, a nezapomeňte na vlastní odpočinek

Seniorka, generace, pečovatelka, stáří, hospic, nemoc, demence. Ilustrační foto

Lidé se dožívají stále vyššího věku. Podle poslední statistiky se délka života v České republice prodloužila na 82,1 roku u žen a 76,2 roku u mužů. S tím ale souvisí zvýšená potřeba péče.

Naopak na šidítka jako po celý den puštěné rádio či televize je podle propagátorky aktivizace seniorů potřeba dát pozor. „Je dobré vybírat jen zajímavé programy, nevhodné jsou ty plné křiku a násilí. Zvlášť na člověka s demencí mohou působit negativně a vyvolat strach a obavy,“ připomíná.

Co tedy z pasivní zábavy doporučuje? „Audioknihy – pouštět je na pokračování, ne nonstop, ale například jako malý rituál každé odpoledne ke kávě,“ odpovídá.

Zbývá otázka, k čemu jsou vlastně činnosti pro seniora důležité? „Udržují ho při životě. Občas máme pocit, že je-li člověk nemocný, radši ho nebudeme obtěžovat, aby měl svůj klid, ale ono mu to neprospívá. Tím ho ještě více izolujeme, zůstává mu pak už jen jeho prostor mezi čtyřmi stěnami. Je tedy dobré nabízet mu aktivity. A když je nebude chtít dělat nebo se bude cítit unaven, nebojme se, určitě si sám řekne,“ uzavírá Hana Vojtová.

Spustit audio

Související