Vytahování zapadlého jazyka je mýtus. Dýchací cesty vždy uvolňujte záklonem hlavy, radí záchranář

21. červen 2023

Léto zavede mnoho lidí do přírody, k vodě, na cyklostezky i silnice. Momentálně zažívají boom elektrokoloběžky a elektrokola, přibývá tedy i úrazů na nich. Záchranář a instruktor první pomoci Lukáš Cakl nabádá k důslednému nošení přileb a chráničů. V opačném případě jezdec ohrožuje své zdraví.

Pokud se setkáme s úrazem, hlavní je podle něj monitorovat stav vědomí zraněného. „Pokud jde o lehký úraz a máme po ruce třeba lékárničku, je dobré dezinfikovat ránu, případně ji překrýt. U závažného úrazu je důležité primárně stavět masivní krvácení, případně zajistit průchodnost dýchacích cest,“ radí.

Dýchací cesty zprůchodníme záklonem hlavy zraněného. „Vlivem záklonu hlavy se uvolní kořen jazyka. To je ideální zprůchodnění dýchacích cest. U dospělých lidí by vždycky měla být nejvyšším bodem brada, to nám značí, že je hlava správně zakloněná,“ popisuje Lukáš Cakl.

Čtěte také

Rady o vytahování zapadlého jazyka označuje za mýtus. „Může se stát, že jazyk zapadne, dojde k selhání mechanismu těla a v tom případě je právě potřeba okamžitě zaklonit hlavu, a tím zprůchodnit dýchací cesty, ne sahat do pusy a vytahovat jazyk,“ zdůrazňuje.

Pokud zraněný masivně krvácí, první pomocí je tlak na ránu. „Na končetinách je to tlak proti něčemu tvrdému, proti kosti. Na dalších částech těla jako krk, třísla, podpaží je nutný přímý tlak do rány,“ říká.

V případě nouze není podle něj třeba dbát na sterilitu. „To neřešíme, protože už i to prostředí je nesterilní. Řešíme, že ten člověk masivně krvácí, pokud bychom ruku do rány nestrčili, tak by vykrvácel a zemřel. Riziku infekce se poté předejde v nemocnici podáním antibiotik,“ dodává.

Celý rozhovor se záchranářem a instruktorem Lukášem Caklem a jeho kolegou Lukášem Jirků si poslechněte online v magazínu Zdravíčko.

Spustit audio

Související