Auta už jsou bezpečnější, k vážným poraněním páteře teď nejčastěji dochází po pádech z výšky

19. říjen 2022

Chirurg Petr Nesnídal v českobudějovické nemocnici provádí operace páteře. Více než dvacet procent pacientů se na jeho sál dostane po úrazu. Zatímco dříve docházelo ke zraněním páteře nejčastěji při dopravních nehodách, nyní podle lékaře převažují následky pádů z výšek.

Důvody úbytku vážných zranění při dopravních nehodách vidí Petr Nesnídal ve větší bezpečnosti moderních aut. „Určitě to souvisí třeba s tím, že se na zadních sedadlech přešlo od dvoubodového pásu k tříbodovému. Z toho dvoubodového byla taková typická poranění, jak bylo tělo přepaženo v dolní polovině přes břicho. Čím více bodů má bezpečnostní pás, tím lépe,“ říká.

Auta mají i bezpečnější airbagy, dokáží rychleji zabrzdit, mají lepší deformační zóny, proto závažnějších úrazů v oblasti páteře řeší chirurg méně. K poranění krku stačí menší energie. „Nejčastěji k němu dochází, když do vás někdo zezadu narazí a škubnete krční páteří dopředu a dozadu. Pokud ale máte správně nastavené hlavové opěrky, je to prevence,“ připomíná Petr Nesnídal.

Velmi časté jsou podle něj pády z výšky. „Jednou kategorií jsou pády při výkonu profese, u dělníků na stavbách a podobně, a pak jsou pády při běžných činnostech doma. Nejčastěji padají pacienti ze stromů, ze žebříků. Vždycky poznáme, že už se začaly sklízet višně, třešně, pak jablka, hrušky a na konci ořechy, případně čištění okapů,“ popisuje spondylochirurg.

Závažnost úrazu závisí na energii pádu. „Když někdo spadne z druhé příčky žebříku, není samozřejmě úraz tak závažný jako po pádu z několika metrů. Záleží také, jak dopadne, na co dopadne, jakou má kvalitu kostí,“ potvrzuje Petr Nesnídal.

Čtěte také

Například starší žena s osteoporózou už podle něj poměrně riskuje, pokud se rozhodne vylézt na žebřík a sklidit úrodu. „U těchto pacientek stačí velmi malá energie k úrazu. Máme pacientky, které jenom špatně dosednou třeba do křesla z výšky nebo zvednou těžší břemeno a už může přeneseně nepřímými silami dojít ke zlomenině,“ upozorňuje lékař.

Řada úrazů v oblasti páteře totiž nevzniká přímo, ale přenesenými silami. „To znamená, že pacient dopadne třeba na paty, na končetiny, na zadek, ale dojde k přenosu sil a může to způsobit prolomení, zlomení, posun ve střední oblasti páteře,“ říká Petr Nesnídal.

„Například mnoho lyžařů si myslí, že když si vezmou na sebe takový ten skelet, zabrání úrazu páteře. Zabrání přímému nárazu, ale ne poranění z nepřímých sil, pokud třeba spadnou někam do díry, přecení své síly, rychlost,“ dodává. Velmi častá jsou podle něj v poslední době také zranění po pádu z koně, zejména u žen a dívek, protože obliba tohoto sportu stoupá.

Kromě úrazů mluvil chirurg Petr Nesnídal v magazínu Zdravíčku také o zánětech páteře a nádorech, odpověděl i na četné dotazy týkající se bolestí zad. Celý rozhovor si poslechněte online.

Spustit audio

Související