Boty plochou nohu nevytvoří. V takzvané barefoot obuvi žádný přínos nespatřuji, říká ortoped

15. září 2022

Ortoped Pavel Sadovský mladší se v Nemocnici České Budějovice věnuje dětským pacientům, kromě toho je jeho specializací dospělá noha. Své pacienty přijímá i v Lékařském domě Géčko na okraji krajského města. Učí také na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity. V magazínu Zdravíčko mimo jiné odpověděl na otázku, jestli by batolata měla chodit doma v pevných botičkách.

„Na čistém povrchu doma, po koberci, po trávě na zahradě ať děti klidně chodí bosé. Tam nic nehrozí, noha se trénuje, ona také samozřejmě potřebuje cítit zespodu tu podložku, po které chodí,“ říká.

Ven už samozřejmě chodíme obutí, a tak je podle něj zásadní zvolit vhodnou širokou, měkkou, pohodlnou, prostornou botu. „Nemusí to být vůbec nějaké ortopedické boty, kotníčkové boty, stačí, když jsou měkké s poddajnou podrážkou. To je všechno, co od bot pro děti potřebujeme,“ dodává.

V minulosti se děti obouvaly do kotníčkových bačkor, od toho se nyní ustupuje. „Myslím si, že kotníčková bota noze nijak zvlášť neprospívá. Aby udržela nějakou deformitu, na to žádná kotníčková bota nestačí, to by musela být plechová. A pokud je noha zdravá, tak ji nepotřebuje,“ komentuje Pavel Sadovský.

Módním trendem jsou naopak takzvané barefoot boty, které simulují chůzi naboso. „Já velký příznivce toho nejsem. Pokud můžeme chodit někde bosí, doma, na zahradě, tak proč ne, ale chodit po tvrdé dlažbě na ulici jakoby bosí, v tom žádný přínos nespatřuji,“ reaguje ortoped.

Klenba chodidla je podle něj založená už při narození, i když tak zpočátku noha malého miminka nevypadá. „Že bychom botou klenbu vytvořili, to je nesmysl, iluze. A abychom klenbu pokazili, to botou také moc nedokážeme. Klenba buď pěkná je, anebo není, bez ohledu na to, do jaké boty nohu obujeme,“ uvádí Pavel Sadovský.

Ploché nohy jsou častým problémem malých pacientů, jedná se pravděpodobně o nejčastější diagnózu v dětské ortopedické ordinaci. Obuv na to ale podle Pavla Sadovského vliv nemá. „Rodiče mohou být klidní, nemusí se bát, že by vytvořili dítěti plochou nohu botami,“ připomíná.

Čtěte také

Pro ploché nohy existuje několik řešení. „Začíná se vždycky konzervativním způsobem. Zásadní je cvičení krátkých svalů v plosce nohy. Stačí nasypat do starého pekáče hrách, čočku, fazole, a když si dítě čistí zuby u umyvadla, stoupne si do toho a hezky se prsty přehrabuje, přendává kuličky, zkouší malovat nohama,“ popisuje ortoped.

U větších deformit je možné používat dětské vložky do bot. „Vložka z ploché nohy klenutou nevyrobí, ale prostě té noze uleví. Ona tedy dětská plochá noha obvykle nebolí, děti v naprosté většině případů řeknou, že žádný problém s nohama nemají. Spíše je přivádí rodiče, ještě častěji babičky, které si všimnou, že mají ploché nohy, a chtějí to vyřešit hned,“ líčí Pavel Sadovský.

U opravdu plochých nohou, které již způsobují potíže, lékaři často doporučují operaci. „Možností je řada, záleží na věku dítěte. Úplně první operační řešení je možné kolem šestého až sedmého roku, to je taková zajímavá operace, kdy se z malinkého přístupu zavede pod rentgenem šroub, který nohu podrží ve správném postavení, aby se nevyvracela patou ven a vnitřním kotníkem k podložce. U větších dětí se potom provádějí větší operace na patní kosti, u dospělých se celá noha z obou stran sešroubuje,“ vysvětluje ortoped.

Celý rozhovor s lékařem Pavlem Sadovským mladším o dětské ortopedii si poslechněte v magazínu Zdravíčko online.

Spustit audio

Související