O své osteoporóze nemusíte vůbec vědět. Často se poprvé projeví až zlomeninou

17. březen 2022

Svět se netočí jenom kolem covidu nebo cukrovky. Epidemií 21. století je i osteoporóza čili řídnutí kostí. Populace totiž stárne, mnozí vedou nezdravý životní styl, zároveň se díky vyspělé medicíně dožíváme vyššího věku. A tak se každý dožijeme také své osteoporózy, říká vedoucí českobudějovické osteologické ambulance, lékařka Marie Ládová.

Podle ní jsou k řídnutí kostí náchylné ženy po menopauze, muži starší zhruba 65 let, lidé, kteří dlouhodobě berou některé druhy léků, a také silní kuřáci a alkoholici.

Výsledkem osteoporózy je silně pórovitá kost, která se zlomí třeba i jen po pouhém ťuknutí ruky o stůl. „O osteoporóze se říká, že je to takový plíživý tichý zloděj kostí. Dlouho se tedy nic neděje a u řady pacientů může být první známkou zlomenina,“ uvádí Marie Ládová.

Někteří pacienti ale pociťují bolesti, hlavně v oblasti zad a dlouhých kostí. „Ty bolesti se objevují hlavně v noci. Jsou takové tupé, nepříjemné, nutí vás vstát, trošku se hýbat. Nejsou to běžné bolesti, které míváme poté, co zryjeme zahrádku nebo něco stěhujeme,“ popisuje Marie Ládová.

Léčba osteoporózy podle ní vždy musí začít úpravou životosprávy, především jídelníčku. „Je potřeba zvýšit příjem vápníku a vitamínu D. Většina obyvatel, a to i velice mladých, má nedostatek vitamínu D, který je důležitý nejen pro kosti, ale i k činnosti svalů. A pokud jsou svaly nefunkční, špatně se pohybujeme a opět je to zdrojem dalších bolestí,“ připomíná.

Čtěte také

V těchto případech však prakticky nelze získat potřebné množství vitaminu D pouze ze stravy, proto lékařka doporučuje dodávat ho tělu v tabletách. Zdrojem vápníku může být například brokolice nebo mák. „Každý by měl přijmout kolem jednoho gramu vápníku denně, což je v praxi také poměrně dost těžko dosažitelné, pokud se jídelníček neskládá jen mléka, jogurtů a tvarohů, takže i vápník doplňujeme v tabletách,“ dodává Marie Ládová.

Důležitou roli ještě hraje vitamín K2. „Ten je v řadě čerstvých a také fermentovaných potravin, ale v současné době, kdy přijímáme velkou část stravy průmyslově zpracovanou, nám tyto vitamíny chybí. Dobrým zdrojem vitamínu K ve střední Evropě je kysané zelí, ale ideálně připravené doma. Dále fermentovaná zelenina, například populární kimchi,“ radí lékařka.

Proti osteoporóze je možné bojovat i medicínsky. „V současné době máme léky tabletové, injekční i infuze a tato léčba je poměrně hodně úspěšná. Existuje skupina léků, které opravdu dokáží výrazně zvýšit obsah minerálů v kostech,“ uvádí Marie Ládová.

Celý rozhovor o řídnutí kostí, prevenci i léčbě s lékařkou Marií Ládovou si poslechněte online.

autor: Eva Kadlčáková | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.