Zkušenost z intenzivní medicíny se mi v covidové krizi extrémně hodí, říká jihočeský hejtman Martin Kuba

3. leden 2022

V Nečasově vládě byl ministrem průmyslu a obchodu. Na post jihočeského hejtmana přišel ze soukromé firmy. Vystudoval ale medicínu. MUDr. Martin Kuba z ODS stojí v čele regionu od krajských voleb v roce 2020. Medicíně se tedy už nevěnuje. V současné pozici se mu ale, jak říká, extrémně hodila.

„Jsem anesteziolog. Uspával jsem lidi na operace srdce a potom se o ně staral na jednotce intenzivní péče. Také jsem jezdil dlouhé roky se záchrankou. To, že jsem byl jako hejtman postaven před covidovou krizi a že si umím představit, jak to vypadá na JIP, jak se lékaři starají o člověka s těžkým zánětem plic na ARO, že mám kamarádské vztahy s primáři, se kterými teď ty věci řeším, to všechno je výbava, kterou jsem velmi využil,“ popisuje.

Devětačtyřicetiletému hejtmanovi Jihočeského kraje se hodí i zkušenost ze záchranky, kde se naučil dělat rychlá rozhodnutí. „Na záchranné službě jsem jako mladý lékař kdysi absolvoval výjezd k jedné z největších dopravních nehod v republice – u Nažidel. To je zkušenost, která vás naučí principy krizového řízení. Nemůžete poslouchat, co zrovna kdo říká, ale musíte mít jasný cíl. Teď udělat tohle, abyste za chvíli mohli udělat něco jiného, rozhodovat se podle priorit. A to se teď v té krizi dalo velmi dobře použít. Hodně často jsem na to v uplynulém roce vzpomínal,“ potvrzuje Martin Kuba.

Vedle zkušeností z urgentní medicíny uplatňuje v krizovém řízení kraje i praktické postupy z řízení firmy. „Nakonec si uvědomíte, že řada těch věcí není o medicíně. Například u očkování. Když jsme zjistili, že máme naočkovat nějaký počet lidí za jistou dobu, tak jsme si uvědomili, že není největší umění píchnout někomu jehlu do ramene, ale provést lidi nějakým místem v určitém čase. Že jich bude patnáct set, dva tisíce, že to tedy nebude moci být nemocnice, že ti lidé musejí někde parkovat, že musejí tím prostorem rychle projít... Je to o čisté logistice a o tom, jak to má fungovat. A tady se zkušenost z firmy velmi hodila,“ komentuje.

Co se principů krizového řízení týče, je podle hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby téměř jedno, jestli léčíte firmu, člověka nebo společnost. Jak by tedy na prahu roku 2022 vyléčil společnost naši? „Myslím si, že naše společnost je velmi nešťastně rozštěpená v tom, co prožívá,“ připouští.

Čtěte také

„Je to spojené s covidem, nejsme zvyklí něčím takovým procházet, zvykli jsme si žít v pohodlné době. Byť někteří lidé mají pocit, že v České republice řada věcí nefunguje. Já bych doporučoval vycestovat ven a uvědomit si, jak funguje třeba zdravotnictví ve Spojených státech nebo Británii, tam když nemáte našetřeno, tak se s vámi o zdravotní péči nikdo nebaví. Česká republika je stát bezpečný, s velkou sociální rovností,“ zdůrazňuje Martin Kuba.

A apeluje, abychom brali věci s větší pokorou. „Musíme si uvědomit, že příroda, nebo Pán Bůh, chceme-li, má pořád trochu navrch, že přežití není samozřejmost. Život není jenom o užívání si. Měli bychom také vnímat, že jsme součástí společnosti,“ připomíná.

To, co bylo v posledních měsících hodně vidět, je podle něj souboj mezi názorem „Já mám na všechno nárok a to je moje svoboda a vy mi do toho nemáte co mluvit“, proti kterému stojí jakási společenská smlouva. „A já tvrdím, že společnost nemůže fungovat bez toho, aby si jedinec uvědomil, že je součástí společnosti, že ji prostě v určité momenty potřebuje. Nikdo z nás, ať jsme sebesilnější, nemůžeme fungovat bez společnosti. Princip společenské smlouvy je něco, co bychom měli neustále opakovat. Protože bez toho žádná společnost nemůže přežít,“ dodává.

Celé novoroční vydání pořadu Dopolední host, kterým byl jihočeský hejtman Martin Kuba, si poslechněte online.

Spustit audio

Související