Přípravu dopravních staveb na jihu Čech bude nově možné sledovat na speciálním webu

15. květen 2021 08:08

Desítky klíčových dopravních staveb přehledně a na jednom místě. Tak má vypadat nový speciální webový portál, který představilo vedení Jihočeského kraje.

Lidé si na něm budou moct prohlédnout všechny krajské infrastrukturní projekty, včetně těch, které v regionu chystá Ředitelství silnic a dálnic. Právě úzkou spolupráci s ŘSD považuje v tomto ohledu za klíčovou. Webové stránky budou přístupné nejpozději do konce května.

„Když si to rozkliknete třeba jako obyvatel Bechyně, Vlachova Březí nebo Kaplice, uvidíte tam, jak se připravuje obchvat kolem vaší obce nebo města. V jaké je fázi, trasu, pozemky, po kterých jde, budeme barevně značit ty, které už máme vykoupené, aby lidé mohli sledovat, co se v přípravě děje,“ vysvětluje hejtman Martin Kuba.

Podle něj je nový webový portál nejlepším nástrojem k tomu, jak kontrolovat, zda vůbec a do jaké míry krajská koalice plní své předvolební sliby. „Bude tam napsán aktuální stav, co musíme udělat pro to, abychom se posunuli do vyššího stupně přípravy, a bude vidět, zda se třeba po několika měsících něco změnilo,“ dodává.

Jednou z klíčových dopravních staveb v regionu je takzvaná Severní spojka na okraji Českých Budějovic, která má odvést tranzitní dopravu z výpadovky na Písek a ze Strakonické ulice na dálnici D3.

Čtěte také

Kvůli připomínkám policie a následným úpravám jedné z křižovatek na trase je nutné vydání nového územní rozhodnutí. Podle hejtmanství jsou jednání na dobré cestě. „Pokud tenhle bod projdeme, pak už to může být mnohem rychlejší,“ uvádí hejtman Martin Kuba.

Ze všech dopravních staveb mimo dálnici D3 je teď nejlépe připravený obchvat Lišova ležící na hlavním tahu z Českých Budějovic do Jindřichova Hradce. Momentálně jsou vykoupené téměř všechny potřebné pozemky.

„Běží nám stavební řízení, ze čtyř stavebních povolení už máme dvě v právní moci. Zpracovává se dokumentace pro výběr zhotovitele, měli bychom příští rok zahájit stavbu,“ potvrzuje ředitelka krajské správy Ředitelství silnic a dálnic Vladimíra Hrušková.

Jedním z nejtěžších úkolů teď ale bude vyřešit problémy spojené se zpožděním stavby tunelu Pohůrka v dálničním obchvatu krajského města Úsilné – Hodějovice. Dálnice má být z obou stran hotová v roce 2023, bezmála kilometrový tunel se však pravděpodobně dokončí nejdříve až o rok později. Kudy povede provizorní silniční přeložka pro odvedení dopravy mimo centrum města, to zatím není jasné.

Spustit audio

Související