Odpočívadla další části dálnice D3 mají být u unikátních rybníků, místní jsou proti

23. leden 2020 15:25

Dunávický a Velký Chlebský rybník poblíž Týnce nad Sázavou na Benešovsku jsou unikátní přírodní lokalitou. Stát ale v jejich těsné blízkosti počítá s výstavbou odpočívadel na středočeské části dálnice D3.

Hejtmanství proto požaduje posouzení vlivu stavby na životní prostředí, takzvanou velkou EIA. Odpočívadla, která by měla vzniknout v obou směrech, by totiž kromě jiného zabrala i kvalitní zemědělskou půdu.

„Úplně zničí tady tu přírodu,“ říká farmář a včelař Petr Stejskal. Od svého domu vidí na místo plánované výstavby. „Je to hrozné i pro myslivce, dolní Posázaví se opravdu nenávratně zničí,“ dodává.

Místo, kde mají být dálniční parkoviště s restauracemi a benzinovými pumpami, je teď tiché a klidné. Okolo leží pole a lesy, vidět jsou i včelí úly a posed pro myslivce. Dunávický rybník je hned na dohled a nad ním Velký Chlebský.

„Zaberou tu půdu a všechno to vybetonují. Přitom říkají, že je tady víc druhů ptactva než v jižních Čechách u třeboňských rybníků,“ připomíná Petr Stejskal.

Starosta Týnce nad Sázavou Martin Kadrnožka uvádí, že město nechce parkoviště vůbec. „Dochází k významnému záboru zemědělské půdy a myslíme si, že ten prostor by měl zůstat zachován přírodou, nikoliv betonovou plochou,“ uvádí.

Čtěte také

Podobně to vidí náměstek hejtmanky pro oblast životního prostředí Miloš Petera. „Plocha odpočívky na každé straně je zhruba 5,2 hektaru, umožní i umístění čerpací stanice a stravovacího zařízení typu fastfood,“ popisuje.

Každé parkoviště je naplánované pro 55 osobních a 80 nákladních aut, také pro dvacet autobusů a karavanů. Vliv stavby na životní prostředí, takzvanou EIA, povede ministerstvo životního prostředí. Kdy bude dokončená, není jasné.

Zuzana Urbancová z Ředitelství silnic a dálnic v současné době předpokládá, že stavba by měla začít za čtyři roky. „Doplňují se některé podklady. Když to půjde podle plánu, tak výstavba bude zahájena v roce 2024 a měla by být dokončena roku 2028,“ uvádí.

Dostavba středočeské části dálnice D3 vyjde na více než šedesát miliard korun.

autor: Radek Duchoň
Spustit audio

Související