Příprava napojení Srubce na dálnici D3 vázne, kraj nestihne vybudovat obchvat

2. listopad 2019 13:35

Do tří let chce Ředitelství silnic a dálnic dostavět část dálnice D3 v úseku Úsilné – Hodějovice – Třebonín, která je obchvatem Českých Budějovic. Jihočeský kraj by měl do té doby připravit jednotlivá napojení na dálnici.

Už teď je ale jisté, že obchvat Srubce u Českých Budějovic postavit nestihne. Stavba se sice už delší dobu projektuje, ale stále nemá platné územní rozhodnutí.

Vedení Srubce si navíc dalo podmínku, že dokud nebude obchvat hotový, obec nebude souhlasit se sjezdem z dálnice. To může výrazně zkomplikovat dopravu v českobudějovické městské části Suché Vrbné.

Podle krajského opozičního zastupitele Františka Konečného Jihočeský kraj s obcí nejednal dostatečně a měl by teď žádat o změnu usnesení. „Vedení kraje by mělo zajít na zastupitelstvo Srubce, vysvětlit jim, že jsme vytvořili maximální podmínky, jsou tam tunely, je to velmi drahé a měli by udělat ten krok, změnit územní rozhodnutí, že ta podmínka z něj vypadne,“ komentoval.

Náměstek jihočeské hejtmanky Josef Knot na jednání zastupitelstva potvrdil, že se obchvat Srubce do roku 2022 nestihne. Podle něj jde o velmi složitou stavbu a několik let trvalo jen to, než se vedení obce dohodlo na tom, kudy trasa obchvatu povede.

Čtěte také

Dodal ale, že alespoň dálniční sjezd na Srubec hotový bude. Auta nicméně budou jezdit pouze po stávající silnici. „Nejenom ta investice, to znamená nějakých pomalu 900 milionů korun, ale i stavební připravenost prostě není v takové fázi, aby se to dalo stihnout se stavbou D3. Nicméně sjezd do Srubce, tak jak je plánován, by podle veškerých dostupných informací být měl,“ uvedl.

Jednou z nejdůležitějších silnic, které se ještě musí připravit pro napojení Českých Budějovic a okolí na dálnici D3, je takzvaná Jižní tangenta. Jedna její část má jižně od krajského města spojit dálnici se silnicí na Český Krumlov, druhá spojí dálnici sjezdem u Roudného s hlavním tahem na Trhové Sviny. Podle náměstka hejtmanky Josefa Knota kraj Jižní tangentu do tří let postaví.

Hotová ale určitě nebude například takzvaná Severní spojka, kterou má na starost město České Budějovice. Ani tato komunikace spojující hlavní tah z Budějovic na Písek s dálnicí nemá platné územní rozhodnutí.

Spustit audio

Související